KPMG: nincs hátrányban a magyar adórendszer

Vágólapra másolva!
Nem lehet kijelenteni, hogy a Magyarországgal szomszédos országok adórendszerei kedvezőbbek lennének a magyarnál, mivel a magyar szabályozás számos részletben jobban kedvez a vállalatoknak - mondta el Beer Gábor, a KPMG magyarországi adópartnere szerdán sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Complex Kiadó Adózás a környező országokban címmel megjelent új kiadványának bemutatóján Beer Gábor kiemelte: egy társaságnak sok szempontot kell mérlegelnie, ha külföldre akarja telepíteni tevékenységét, így nem dönthet csak az alapján, hogy hol, mekkora a társasági adó, vagy a munkabér utáni elvonás.

Rámutatott: a környező országokban egyes adózási szabályozások kedvezőbbek a magyarnál, ugyanakkor mások Magyarországon előnyösebbek, ezért minden vállalatnak saját üzleti terve alapján kell döntenie arról, hogy hol végzi tevékenységét.

Beer Gábor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: például ha egy cég ingatlan-tranzakciókat végezne, teljesen más országok lehetnek számára előnyösek, mint ha holding társaságot alakítana, vagy befektetni szeretne.

Aláhúzta: a magyar adóhatóság mellett a környező országok adóhivatalai is egyre inkább ügyfélbarátak, így a külföldi cégek a legtöbb országban az angol nyelvű jogszabályok mellett már adózási segédletet is letölthetnek a hivatalok honlapjairól.

Beer Gábor kiemelte: sok vállalat azonban nincsen tisztában az effektív üzletvezetés szabályával - amikor egyes kedvezőbb szabályok miatt külföldre akar települni -, amely szerint ha egy külföldi alapítású vállalatot Magyarországról irányítanak, akkor az magyar adóalanynak számít.