Áfakulcsot törölne a Máltai Szeretetszolgálat

Vágólapra másolva!
A 18 százalékos áfa eltörlést javasolja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy az így befolyó összegből meg lehessen menteni a legszegényebbeket védő szociális ellátó hálózatot. A szeretetszolgálat ugyanakkor felülvizsgálja a Krízisalapban való részvételét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) elnöke Kozma Imre, és alelnökei, Vecsei Miklós és Győri-Dani Lajos által pénteken tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámainak elfogadásával "a kormány kimondta a halálos ítéletet a szociális ellátórendszer felett".

A szeretetszolgálat vezetői szerint százezrek kerülhetnek veszélybe, ha a szociális ellátórendszer összeomlik a tervezett 20 milliárd forintos elvonás következtében. "Mintha tűzoltás közben a tűzoltóságon akarna spórolni a kormány" - érzékeltette a súlyos helyzetet Vecsei Miklós.

Ezt az összeget pótolná az MMSZ azzal a javaslatával, hogy töröljék el az alapélelmiszerekre vonatkozó 18 százalékos kedvezményes áfát. Ezzel pótolható lenne a kieső 20 milliárd forint. Az MMSZ számításai szerint ez jövőre havi szinten állampolgárokként 170 forintos kiadást jelentene a magyar lakosságnak.

Vecsei Miklós szerint az áfa-politika alapvetően "nem alkalmas a szociális cselekvésre" - és ezt már a nyáron is jelezték, amikor sok termék ára 20-ról 25 százalékra nőtt -, de a fájdalmasnak tűnő lépéssel meg lehetne menteni a legszegényebb rétegek intézményes segítését. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy az alapvető élelmiszerek közül a legolcsóbbak kedvezményes, 5 százalékos áfa-körbe kerüljenek, "ha a kormány az áfán keresztül akar segíteni".

Elmondta még, hogy a válság áldozataitól érkező segítségkéréseket már megválaszolni sem tudják, annyira sokan fordulnak különböző az MMSZ-hez.

Az MMSZ felül kívánja vizsgálni szerepét a Krízisalap tanácsadó testületében - jelentette ki Győri-Dani Lajos. Szerinte az alapon keresztül ugyan 5 milliárd forint jut szociális célokra, miközben 20 milliárdos elvonásra készül a kormány. Ezért "a Krízisalap hitelessége megkérdőjeleződik", és már nem tölti be azt a szerepet, amiért létrehozták - mondta Győri-Dani Lajos.

Az MMSZ alelnöke nehezményezte, hogy a szociális ellátásban működő gépkocsik után is adót kell fizetni a kiemelten közhasznú szervezeteknek is. Azt is szóvá tette, hogy a 2010-es költségvetésben megszűnne a pénzbeli adományok adókedvezménye, amellyel a "szolidaritás érzését vennék el az adományozóktól".