Rosszul érintette a Pannont a forintgyengülés

Vágólapra másolva!
Csökkent a Pannon Távközlési Zrt. forintban számolt bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, részben a forint gyengülése miatt - olvasható a társaság harmadik negyedévi adatait közlő sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója hétfőn a Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a válság hatására csökkent a kereslet.

Az árbevétel éves összehasonlításban 7,9 százalékkal csökkent, és 2009 harmadik negyedévében 44,88 milliárd forint volt, míg az üzemi szintű nyereség 14,98 milliárd forintot tett ki, 5,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Kedvező viszont az, hogy az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétel második negyedévhez képest 2 százalékponttal emelkedett.

A vezérigazgató az éves kilátásokról azt mondta: megerősítik a korábbi előrejelzést, a készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) és készpénzforgalom (cashflow) stabil kilátását, azaz az előző évi szint megtartását.

Tavaly a Pannon nettó árbevétele 188,36 milliárd forint volt, az üzemi szintű nyeresége pedig 55,37 milliárd forint. A harmadik negyedévben az 14,98 milliárd forint EBITDA az előző év hasonló időszakához képest 5,7 százalékkal csökkent.

A Pannon vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az info-kommunikációs szektor lehet a válságból való kilábalás motorja.

A válság hatását az üzemi költségek csökkentésével, a hatékonyság növelésével próbálta ellensúlyozni a Pannon - magyarázta a pénzügyi vezérigazgató, Fridtjof Rusten, hozzátéve, hogy a tervezett beruházások miatt fontos a pénzügyi egyensúly fenntartása.

A Pannon a kisképernyős, azaz a mobiltelefonos felhasználás bővítését már megkezdte a nyáron, ennek eredménye bíztató - válaszolta újságírói kérdésre Laczkó Tóth Gergely megbízott kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

Az internet szolgáltatás számára a 900 megaherz frekvencia megnyitásáról a jövő év első két negyedévében dönteni kell - mondta Anders Jensen vezérigazgató. Hozzátette: az időzítés fontos, mert nem szeretnék, ha a döntést esetleg a választások után megváltoztatnák. Ha 2010 végéig nem határoznak róla, az már baj lenne - utalt a vezérigazgató az európai uniós szabályokra. A 900 megaherz frekvencia "megnyitása" jelentősen hozzájárulna a nagysebességű mobilinternet terjedéséhez.

Az internet szolgáltatásban az adat barangoló (roaming) díjak alakulását a Pannon folyamatosan vizsgálja azért, hogy azok megfeleljenek az európai uniós direktívának - válaszolta arra az újságírói kérdésre, hogy miért magasabbak a magyarországiak más európai államokéhoz képest.

A Pannon a harmadik negyedévben 2,86 milliárd forintot fordít beruházásokra, elsősorban hálózatfejlesztésre, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint 2008 harmadik negyedében.