Százhúsz milliárd felett az OEP hiánya

Vágólapra másolva!
Az előirányzat majdnem kilencszeresére rúgott az egészségbiztosítási alap hiánya az év első tíz hónapjában, elsősorban az alacsony bevételek miatt. Egyedül a gyógyszerkassza teljesített jól.
Vágólapra másolva!

Az év első tíz hónapjában az egészségbiztosítási alap hiánya 123,67 milliárd volt, döntően az időarányosnál tervezetthez képest 103,9 milliárd forinttal kevesebb járulékbevételek miatt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán a honlapján.

Az első tíz hónapra előirányzott hiány 14,14 milliárd forint volt. Csak októberben több mint 20 milliárd forinttal maradtak el a járulékbefizetések az időarányos előirányzattól: 87,08 milliárd forint helyett 64,5 milliárd forintot fizettek be a munkaadók és munkavállalók.

Az egészségbiztosítási alap bevételei októberrel bezárólag 8,6 százalékkal maradtak el az időarányos előirányzattól, a kiadásai viszont 100,7 százalékot tettek ki. A tervezettnél magasabb volt a gyógyító-megelőző ellátás kiadása és a pénzbeli ellátások is.

A gyógyszerkasszában - figyelembe véve a tartalék előirányzatát is - az első tíz hónapban 2,05 milliárd forint megtakarítás keletkezett, éves szinten az előirányzatnak megfelelő felhasználásra számít az OEP.

A gyógyászati segédeszközök büdzséje az első tíz hónapban 5,91 milliárd forinttal haladta meg az előző év első tíz havi költését, mert időközben csökkentek a betegek terhei - olvasható az OEP jelentésében.