Vágólapra másolva!
Nem változtat idei hiány-előrejelzésén a pénzügyminisztérium, miután az októberi adatok több mint 10 milliárdos többletet mutattak ki az államháztartásban. Az inflációt a korábban becsültnél alacsonyabbra várja a PM.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium továbbra is a GDP 3,8 százalékát kitevő pénzforgalmi államháztartási hiányt vár önkormányzatok nélkül az év egészében - mondta Katona Tamás, a tárca államtitkára szerdán sajtótájékoztatón.

Katona Tamás szerint költségvetési szervek fegyelmezett gazdálkodásával elérhető a hiánycél: a bevételek tarthatók, a kiadási előirányzatot fenntartják.

A PM ugyanakkor korábbi prognózisánál 2 százalékponttal alacsonyabb, 4,3 százalékos éves átlagos inflációt vár 2009-re. A minisztérium ecslése szerint a GDP harmadik negyedéves alakulása "valamivel jobb", a negyedik negyedéves pedig "lényegesen jobb" lehet, mint a második negyedéves.

Október végéig az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege 1047,7 milliárd forintos deficittel zárt. Ez a GDP 4 százaléka, vagyis a szeptember végi, az egész éves hiánycélt meghaladó, a GDP 4,1 százalékát elérő államháztartási deficit némileg csökkent.

A többlet októberben 11,5 milliárd forint volt. A központi költségvetésben jelentős, 61,7 milliárd forintos szufficit jött létre, amelyet az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárd forintos, továbbá a társadalombiztosítási pénzügyi alapjai 41,7 milliárd forintos deficitje csökkentett.

Katona Tamás elmondta, hogy várhatóan nem mutat többletet a novemberi államháztartás, decemberre viszont újabb szufficittel számol a Pénzügyminisztérium.