Céges jelentések: a pénzintézetek buktak nagyot

Vágólapra másolva!
A vállalati negyedéves eredményközlések időszakában gyenge számokat hozott nyilvánosságra az Aegon biztosító, a Raiffeisen Bank és az RWE áramszolgáltató, míg a söripari cég, az Anheuser-Bush Inbev növelte nyereségét.
Vágólapra másolva!

Zajlik a vállalati negyedéves jelentési szezon. A csütörtöki friss hírekből az tűnik ki, hogy a pénzintézetekre jár rá a rúd leginkább.

Aegon

A holland Aegon biztosító és pénzügyi szolgáltató csütörtökön 145 millió euró adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, az egy évvel korábbi, 329 milliós veszteség helyett.

A javulást a költségcsökkentéssel és a jobb kockázatkezeléssel magyarázták az időközi beszámolóban. Az első félévben 334 millió euró vesztesége volt az Aegon csoportnak a tavalyi első félévi, 429 millió euró adózott eredmény helyett.

Magyarországon az első kilenc hónapban az Aegonnak 63,2 milliárd forint díjbevétele volt, 3,72 százalékkal kevesebb a tavalyi első kilenchavinál. Ezzel az Aegon, 10,46 százalékos részaránnyal, harmadik helyezett volt a magyar biztosítási piacon, a MABISZ összesítése szerint.

Raiffeisen

A második számú közép- és kelet-európai hitelező csoport, az osztrák Raiffeisen International csütörtökön 77,5 millió euró adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, ez alig több mint a negyede a tavalyi harmadik negyedévi 295,8 milliónak.

Az eredmény azonban messze jobb az elemzők várakozásánál: a piaci előrejelzés 19 milliós veszteségről szólt. Az eredmény nőtt a második negyedévi, 21,9 milliós profithoz képest is. Az első félévi, 78 millió eurós adózott eredmény 86,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 566 milliótól.

RWE

A nagyságra ötödik európai energiavállalat és a legnagyobb német áramszolgáltató, az RWE csütörtökön 569 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, ez alig több mint a fele a tavalyi harmadik negyedévi 1,055 milliárdnak. Az elemzők 668 milliós profitot vártak.

A társaság első kilenc havi 2,791 milliárd eurós adózott eredménye 26,2 százalékkal haladta meg a tavalyi első háromnegyedévi 2,211 milliárdot.

Magyarországon az RWE-nek részesedése van a Mátrai Erőműben, az ELMŰ-ben, az ÉMÁSZ-ban, a Fővárosi Gázművekben, a DDGÁZ-ban, a TIGÁZ-ban. A magyar árampiacon a német E.ON és az RWE részesedése közel 90 százalékos. Az RWE is benne van a Nabucco gázvezeték építésére alakult konzorciumban a Mol, az osztrák OMV Gas & Power, a román Transgaz, a Bulgarian Energy Holding és a török BOTAS mellett.

Anheuser-Bush Inbev

A világ legnagyobb söripari csoportja, a belga-brazil-amerikai Anheuser-Bush InBev csütörtökön 1,546 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről - ez több mint kétszerese a tavalyi harmadik negyedévi 690 milliónak. A bevétel 9,763 milliárd dollárra csökkent 10,893 milliárdhoz képest.

Ezzel az első háromnegyed évben az adózott eredmény 3,334 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,898 milliárdhoz képest, miközben a bevétel 27,461 milliárd dollárra csökkent 30,195 milliárdhoz képest.

A sörértékesítés az első kilenc hónapban 276,2 millió hektoliterre csökkent az egy évvel korábbi 283,2 millióról. Mindazonáltal a bevételcsökkenést főleg a valutaárfolyamok változásának, a profit nagy növekedését pedig érdekeltségek eladásának és szinergia hatásoknak tulajdonítják a cégnél.

A csoport úgy lett a világ legnagyobbja, hogy tavaly az InBev felvásárolta az amerikai Anheuser-Busch sörgyárat 52 milliárd dollárért. Ezzel összefüggésben és adósságcsökkentés végett eladtak amerikai, brit és ázsiai érdekeltségeket, majd most októberben az InBev közép-európai érdekeltségeit, köztük a Borsodi Sörgyárat is eladták a CVC Capital Partners befektetőcsoportnak 2,23 milliárd dollárért.

Az eredményadatok közül a tavalyiak úgy értendők, mintha már tavaly is egész évben egy csoportba tartozott volna a két cég.