Veres nem érti, miért mószerolja az EMFESZ-vezér

Vágólapra másolva!
Veres János képtelenségnek és valótlanságnak minősítette azokat a felvetéseket, amelyeket Góczi István, az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. vezérigazgatója fogalmazott meg vele kapcsolatban egy keddi sajtóbeszélgetésen. Góczi István igazgató szerint Veres lobbizott a Nemzeti Nyomozó Irodánál az ő letartóztatásáért.
Vágólapra másolva!

"Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt napok annyira megzavarták Góczi Istvánt, hogy velem kapcsolatban ilyen megalapozatlan kérdéseket és állításokat fogalmazzon meg" - mondta Veres János volt pénzügyminiszter, a keleti kapcsolatok kormánybiztosa az MTI-nek kedden. A kérdésekben felvetett állításokhoz semmi közöm, az elhangzottak miatt bírósághoz fordulok - jelentette ki.

Az EMFESZ vezérigazgatója kedden az ellene folyó jogi eljárással kapcsolatban sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy több kérdést tett fel Veres János volt pénzügyminiszternek, a magyar-orosz kapcsolatok miniszterelnöki megbízottjának. Az újságírók előtt megismételte a kérdéseket: igaz-e, hogy az EMFESZ volt tulajdonosa, a Mabofi Holdings érdekében lobbizik", hozzáfűzve, hogy ha ez igaz, akkor azt milyen minőségében teszi. Megkérdezte azt is Veres Jánostól: lehetséges-e, hogy azzal a felszólítással kereste fel a RosGas AG magyarországi képviselője, Gazda Tamás egy családtagját, hogy adja vissza az EMFESZ-t a Mabofinak. Azt, hogy kapott-e választ, és az mi volt, Góczi István nem közölte, azonban hozzátette: "sokkal több információm van, de nem akarok vádaskodni".

Góczi István azt követően beszélgetett újságírókkal, hogy kiengedték az előzetes letartóztatásból, de a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a múlt héten házkutatást tartott a gázkereskedő cégnél az EMFESZ eladásával kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt indult nyomozás során.

Az EMFESZ vezérigazgatója azt állította, ha nem adja el a céget a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak, aminek egyik tulajdonosa Szergej Prokopjev orosz üzletember, akkor csődbe megy az EMFESZ, ami negatív hatással lett volna a magyar nemzetgazdaságra. Emiatt szerinte mintegy ezer vállalkozás került volna versenyhátrányba, és a városi fűtőművekkel együtt mintegy 150 ezer lakossági fogyasztó, kórházak, közintézmények ellátása került volna veszélybe.