Aggódnak a szakszervezetek a BorsodChemért

Vágólapra másolva!
Aggódnak a vegyipari szakszervezetek a BorsodChemért (BC Zrt.); idén februárban ugyan a kormányzat a foglalkoztatás megtartása és a beruházások újraindítása érdekében egy piaci kamatozású hitel biztosítására tett ígéretet, ám azt eddig nem kapta meg a cég -  közölte az MTI-vel a BorsodChemben működő két szakszervezeti vezető.
Vágólapra másolva!

Eördöghné Pataki Irén, a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet elnöke és Salagvárdi Gábor, a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete közösen írták alá azt a sajtóközleményt, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank hitele segítené a társaság kilábalását a jelen helyzetből, hozzátéve: "nem értik, hogy a kormányzat miért hallgat, pedig tudják, hogy ezen támogatás nélkül a hitel-átütemezés nem lesz elég a munkahelyek megőrzésére".

Úgy fogalmaztak: mindez "jelenleg még csak aggódás", ugyanis az ez év február elején bejelentett csoportos, 550 munkavállalót érintő létszámleépítést csak felfüggesztették, nem vonták vissza. Úgy vélik: az "aggodalmat felválthatja egy keményebb lépés is, amennyiben a kormányzat az ígéretét nem tartja be" - fogalmaztak a dokumentumban.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a szerkezeti átalakításnak köszönhetően lényegesen hatékonyabban működik a BorsodChem (BC) Zrt., így a menedzsment biztos abban, hogy a lejáró hiteleket a vállalat időben ki tudja majd fizetni.

Korábbi hírek szerint a BC Zrt-nek nettó egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról kell megállapodnia mintegy 60 banki és más hitelezővel. Az adósság egy része kölcsöntőkét jelentő úgynevezett mezzanine hitel, amiből névértéken mintegy 200 millió eurónyi lehet a Yantai Wanhua kínai vegyipari társaságnál. Ez a korábbi tájékoztatás szerint a BorsodChem részvényeinek mintegy 19 százalékát jelenti.

A pénzügyi átstrukturálási folyamat végleges lezárásához egyetlen kulcsfontosságú elem hiányzik, a magyar kormány által piaci feltételekkel rendelkezésre bocsátandó MFB-hitel. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelét a BorsodChem minden egyéb hiteltörlesztését megelőzően fogja visszafizetni - hangsúlyozta korábban a vezérigazgató.

Wolfgang Büchele arról is beszámolt, hogy a folyamatban lévő megállapodás - így a vállalat hitelezőivel és a kisebbségi tulajdonos kínai Wanhuával is - a tervek szerint alakul. A kínai vegyipari vállalattal arról állapodtak meg, hogy az kisebbségi tulajdont szerez a BorsodChemben, miután a cég pénzügyi helyzetének átstrukturálása lezárul.