PSZÁF: Többen léphetnek vissza a tb-rendszerbe

Vágólapra másolva!
Egy - november 11-én hatályba lépett - törvény kibővítette a nyugellátásuk módosítását igényelhető pénztártagok (volt pénztártagok) személyi körét - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).   
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a törvényt, amely tartalmazza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségét 2009 év végéig. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetősége azon pénztártagok számára nyílik meg 2009. december 31-éig, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket.

A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási (öregségi) nyugellátásban részesülő pénztártagok (volt pénztártagok) 2009 végéig kérhessék társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Mindazok a pénztártagok (volt pénztártagok), akik részére 2009. december 31-éig állapítanak meg 75 százalékos mértékben saját jogú öregségi nyugellátást, kérhetik nyugellátásuk összegének módosítását, azaz a nyugellátás teljes - 100 százalékos - összegben történő megállapítását. A kérelmet 2009. december 31-ig, illetőleg a nyugellátásról szóló határozat 2009. december 15-ét követő kézhezvétele esetén, legkésőbb a kézhezvételt követő 15 napon belül kell benyújtani.

Ez vonatkozik a bányásznyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, szolgálati nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folyatók nyugdíját, továbbá az öregségi nyugdíjnak minősülő mezőgazdasági járadékokat kérőkre is. A nyugellátás módosításával kapcsolatos eljárás egyebekben nem változik.