Végleg legyűrné a Toyotát a Volkswagen

Vágólapra másolva!
A német Volkswagen 26 milliárd eurós beruházási tervet jelentett be az elkövetkező három évre, a cél a Toyota végleges legyőzése.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban az első kilenc havi adatok alapján, ideiglenesen a világ legnagyobb autógyártójává előlépett vállalat 26 milliárd eurót költ a termelés felfuttatására, Kínában pedig további 4,4 miliárd eurót költ el közös válalatain keresztül - értesült a BBC.

A német cég azt közölte, hogy 2018-ra le szeretné előzni a Toyotát az éves eladási világranglistán. A VW vezetői azt is egyértelművé tették, hogy elháritják az akadályokat a társaság és a Porsche egyesülése elől. A két vállalat augusztusban jelentette be, hogy összeolvad. A VW menedzsmentje rábólintott a Karmann megvásárlására is, a Karmann osnabrücki gyárában 2011-ben kezdődik majd a termelés - jelentették be a felügyelőbizottság ülése után.

A Volkswagen a Porschéval karöltve 4,4 millió gépkocsit adott el eddig az idén, míg a korábbi éllovas Toyota csak 4 milliót. A cégcsoportok közti versenyben a Global Insight szerint azért tudott beelőzni a VW, mert a Toyota 2009 elején kemény költségmegtakarításba fogott, ami a termelés visszafogásával járt, s ez természetesen az eladásokra is kihatott.

Könnyen lehet azonban, hogy az elsőség csak ideiglenes, mivel annak oka elsősorban az európai ösztönző programok voltak, amiből a németek profitáltak inkább. A Toyota képes 10 millió darabos kibocsátásra is, és valószínűleg év végéig elérik a 7 millió darabos előállítást.