Egyelőre nem épít le a MÁV

Vágólapra másolva!
A MÁV Csoportnál képviselettel rendelkező öt reprezentatív szakszervezet közül négy aláírta a foglalkoztatáspolitikai keret-megállapodást. A ma aláírt megállapodásban a tárgyaló felek - egyebek között - rögzítették, hogy a munkavállalók nagyobb csoportjaira hátrányosan ható intézkedéseket 2010. december 31-ig nem hajtják végre. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2009. december 31-ig megköti a közszolgáltatási szerződést a vasúttársasággal, és 2010. december 31-ig biztosítja a közszolgáltatásért járó állami pénzügyi ellentételezés szerződés szerinti ütemben történő folyósítását.
Vágólapra másolva!

Megszülettek a konkrét foglalkoztatás-politikai megállapodások a MÁV Zrt-vel, illetve fontosabb leányvállalataival: a MÁV-START Zrt-vel, a MÁV-TRAKCIÓ Zrt-vel és a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-vel. A VDSzSz Szolidaritás - a többi reprezentatív szakszervezettel ellentétben - mereven elzárkózott a megállapodás aláírásától, és sztrájkot helyezett kilátásába - közölte a MÁV sajtószolgálata közleményében.

A kollektív munkaügyi vitát a reprezentatív szakszervezetek - a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete - a helyközi közösségi közlekedés átalakítása, a vasúti munkahelyek megszűnésének megelőzése, valamint a vasúti dolgozók és családtagjaik menetkedvezményének jogi szabályozása tárgyában kezdeményezték. A tárgyalások október 1-jén kezdődtek, a vasutasok utazásait szolgáló menetkedvezményekről október 9-én született megállapodás.

A ma aláírt megállapodásban a tárgyaló felek - egyebek között - rögzítették, hogy a közösségi közlekedés kormányzati átalakításának keretében a vasút szervezetét érintő - a munkavállalók nagyobb csoportjaira hátrányosan ható - intézkedéseket 2010. december 31-ig nem hajtják végre. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2009. december 31-ig megköti a közszolgáltatási szerződést a vasúttársasággal, és 2010. december 31-ig biztosítja a közszolgáltatásért járó állami pénzügyi ellentételezés szerződés szerinti ütemben történő folyósítását.

A kormány (és közvetetten a MÁV Zrt., illetve a fontosabb leányvállalatai) arra is ígéretet tett, hogy számos módon támogatja a vasúti dolgozókat a vasúti személyszállítás átalakítása kapcsán felmerülő foglalkoztatási kérdések kezelése során.

A most aláírt megállapodás 2010. december 31-ig érvényes, s addig a megállapodást aláíró négy reprezentatív vasutas szakszervezet tartózkodik a sztrájk alkalmazásától.

A most aláírt megállapodás 2010. december 31-ig érvényes Addig az aláíró négy reprezentatív szakszervezet nem sztrájkol, a VDSZSZ azonban jelezte, hogy nem zárkózik el a munkabeszüntetéstől - írja a Független Hírügynökség.