Esett a BUX, zuhant az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,19 pontos, 2,48 százalékos csökkenéssel, 20 160,87 ponton zárt csütörtökön. Az amerikai piacok zárva voltak, ezért sok elemző nem számított nagy változásra, a dubaji hírek azonban keresztülhúzták a számításokat. Európában a bankszektor szenvedte meg a legjobban ezt a napot, itthon is az OTP lett a nap vesztese.
Vágólapra másolva!

Az OTP részvények ára 4,04 százalékkal 5230 forintra esett, a Mol árfolyama 2,22 százalékkal 15 450 forintra csökkent. A Magyar Telekom 2 százalékkal lett olcsóbb, ami 735 forintos záró árat jelentett.

A Richter 1,4 százalékkal lett olcsóbb, annak ellenére, hogy a zárás előtt még pici pluszban állt az árfolyama. A 41 000 forint feletti szintekről azonban zárásra 40 450 forintra húzták le az árát.

Több mint 3 százalékkal gyengültek a vezető nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön, így a BUX felülteljesítőnek számít. Előzetes adat szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 záráskor 3,18 százalékkal, a frankfurti fő mutató, a DAX-30 3,25 százalékkal, a párizsi CAC-40 3,41 százalékkal esett a szerdai záró értékhez képest. Az európai indexek legrosszabb napjukat zérták április óta.

A rendkívül erős eladási hullámot az váltotta ki, hogy Dubaj bejelentette: hat hóanpos hitelezői halasztást kér legnagyobb állami vállalata, a Dubai World számára. Dubaj bruttó szuverén adósságállománya becslések szerint 80 milliárd dollár, ebből 22 milliárd dollárral az állami holdingként működő Dubai World tartozik. Elemzői vélemények szerint a cégnek kért törlesztési halasztás sokkolta a piacokat, annak ellenére is, hogy a dubaji gazdaság korábbi fő pillérének tekintett helyi ingatlanfejlesztési ágazat gyakorlatilag már tavaly összeomlott.