Vágólapra másolva!
A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. november végére teljesítette egész éves tervét, a teljes garanciaállomány elérte az 520 milliárd forintot, az új garanciák összege 405 milliárd forintra rúgott - mondta Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója a cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a válság hatására nőttek az igények a garanciacég termékei iránt, tavaly november végére az újonnan vállalt garanciák állománya 363 milliárd forint volt, idén a bázishoz képest több mint 40 milliárd forinttal nőtt.
Vágólapra másolva!

A válság későbbi következményeit is figyelembe véve, a fő tulajdonos, a magyar állam képviselője, a pénzügyminiszter felhatalmazást adott a vállalatnak, hogy ne emelje a garanciadíjakat. Egyúttal a cég felmentést kapott az alól, hogy 2009-2010-ben nyereségesen zárja az üzleti évét, idén a céltartalékképzés miatt várhatóan 700-800 millió forint lesz a vesztesége.

"Soha ennyi garanciakérelem nem érkezett még a Garantiqához, mint az idén, de ez a gazdasági válság miatt várható volt" - mondta Radnai György. Hangsúlyozta: a cégnek akkora a saját tőkéje, hogy sem az ez évi, sem a jövő évi esetleges veszteség nem okoz gondot a működésében. Tavaly év végén a Garantiqa auditált saját tőkéje 26,6 milliárd forintot ért el. A vezérigazgató szerint a Garantiqa gazdaságpolitikai érdekből manapság olyan hitelekre is garanciát vállal, amelyeket korábban garancia nélkül adtak a bankok. A cég garanciája lényegében tőkét vált ki a hitelintézeteknél.

A cég portfóliójának kockázati szintje megemelkedett, de az összesen 520 milliárd forintos garanciaállományhoz képest a garanciák esetében az 5 százalékot közelítő beváltási ráta nem okoz jelentősebb gondokat a társaságnál. Az idén a teljes garanciaállomány mintegy 20-25 százalékkal bővül majd, és várhatóan a jövő évben is fennmarad ez a tendencia. A teljes lehívott, azaz beváltott garanciák összege mintegy 22-23 milliárd forint volt az idén.