Jövő héten lesz ítélet a Soros-OTP ügyben

Vágólapra másolva!
A jövő pénteken hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság (FB) a Soros Fund Management LLC kontra PSZÁF közigazgatási perben - mondták az MTI-nek a peres felek jogi képviselői a mai tárgyalást követően.
Vágólapra másolva!

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re a PSZÁF rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki, mert megítélése szerint tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Az alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább esett.

A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg. Soros György az ügyet sajnálatosnak nevezte, s annak a reményének adott hangot, hogy alapja, amelynek működését visszavonulása miatt már nem ő ellenőrzi, nem szegte meg a szabályokat. Ő személy szerint nem kötött volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére - jelentette ki a magyar származású amerikai üzletember márciusban.

A Fővárosi Bíróság a perben az alperes kérésére zárt tárgyalást rendelt el csütörtökön, ez volt az első tárgyalási nap. A bíróság a felek mintegy háromórás meghallgatása után a tárgyalást berekesztette. Az ítélet nyilvános lesz. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogi képviselője a zárt tárgyalás kérését azzal indokolta, hogy a nyilvános tárgyalás sértheti a perben nem érintett személyek értékpapír titkait.

Az alapkezelő fizetett, de felülvizsgálatot kért

A közel félmilliárd forintos bírságot kifizettük, most a bírósági ítéletre várunk - mondta júliusban Michael Vachon, Soros György szóvivője. Vachon arról nem nyilatkozott, hogy a társaság jelenleg is folytat ügyleteket a Budapesti Értéktőzsdén, így nem zárta ki, hogy a cég tranzakciói érintenek más magyar társaságokat.