Közeledik a Peugeot a Mitsubishihez

Vágólapra másolva!
A már meglévő együttműködés mellett "stratégiai partnerségre" lépne a francia Peugeot-Citroen és a japán Mitsubishi, ami akár részesedés vásárlását is jelentheti. A két cég közeledése nem lepte meg a piacot.
Vágólapra másolva!

A Peugeot-Citroen csütörtökön elismerte, hogy "stratégiai partnerséggel" mélyítenék kapcsolatukat a Mitsubishivel. Laurent Cicolella, a franciák szóvivője megerősítette a tárgyalások létét. "Jelenleg túl korai lenne az együttműködés részleteiről beszélni" - mondta hozzátéve, hogy a részesedés vásárlása csak az egyik felmerült lehetőség - írja a New York Times.

A Nikkei hírlapja úgy értesült, hogy a franciák 30-50 százalékot vennének a japán vállalatból, de ez Cicolella nem kívánta kommentálni. Azt azonban megjegyezte, hogy a Peugeot-Citroen óvatos lesz a tárgyalásokon és határidőt sem tűztek ki. "Ha megnézzük a korábbi autóipari szövetségeket, nem sok olyat találunk, amely jól működött volna" - mondta.

Az autógyártók szerte a világban a kormányzatok nyomása alatt vannak, hogy csökkentsék széndioxid kibocsátásukat és növeljék a hatékonyságot. A Mitsubishi és a Peugeot így egyaránt versenyeznek a Toyota és a General Motors autóival az alacsony kibocsátású kocsik új generációiban.

Az ilyen autók piacán, főleg az elektromos hajtásúak közt, erős versenyre számíthatnak Európában, mivel a kormányok várhatóan valamiképpen támogatni fogják a fejlődést. Emiatt a két fél már korábban együttműködésre lépett a Mistubishi egyik típusának fejlesztésére, amelyet a francia márka alatt 2010 végén kívánnak piacra dobni Európában.

Daniel Nanas, a Mitsubishi európai szóvivője elmondta, hogy a két vállalat "2005 óta élvezi a kapcsolat előnyeit." A két cég közeledése ezért nem új, évek óta várható volt hasonló lépés. A piac kedvezően fogadta a hírt. "A Mitsubishi partnersége a Peugeot-val lehetőséget ad a jövő technológiába való hatékonyabb innovációra" - mondta egy tokiói elemző.

Szintén ma jelentették be, hogy a Volkswagen valószínűleg már a jövő héten megveszi a Porsche közel felét.