Harmincmilliós bírság az EMFESZ-nek

Vágólapra másolva!
A Magyar Energia Hivatal november 16-án 30 millió forintra bírságolta az EMFESZ Kft.-t, mert a társaság a 2010. január hónaptól kezdődő időszakra a határozat meghozataláig nem mutatta be a vele szerződéses viszonyban lévő földgáz felhasználók ellátását biztosító források meglétét bizonyító megállapodásokat - ami kötelessége lett volna.
Vágólapra másolva!

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a hivatal többszöri felszólítására sem mutatta be, milyen forrásokból biztosítja az ellátást a tél végéig, miközben a tél előrehaladtával nő a fogyasztók, és azon belül a lakossági fogyasztók ellátási kockázata. A hivatal fontosnak tartotta és tartja a fogyasztók ellátásának biztonságát és annak a hivatal, valamint a fogyasztók számára is átlátható módon történő igazolását - áll a hivatal közleményében.

A bírság kiszabását a hivatal azzal indokolta, hogy többszöri felszólítására sem mutatta be az EMFESZ, hogy milyen forrásokból biztosítja a lakossági fogyasztók ellátását. Hozzáteszik, hogy a kft. tájékoztatása szerint az év végére a jelentős számú nem lakossági fogyasztó mellett a lakossági fogyasztók száma elérheti a 100 ezret, ellátásuk biztonságáról azonban a hivatal a rendelkezésére álló dokumentumok alapján nem tud képet alkotni.

Emlékeztetnek rá, hogy az EMFESZ Kft. számára a beregdaróci határponton az ukrán szállító az idén áprilisban beszüntette a földgáz átadását, ezt azonban a társaság nem jelentette be, így a hivatal még júniusban bírságot szabott ki a kft.-re. Arra is kötelezte, hogy minden év március 31-ig küldje meg téli felkészülési tervét. Azt is előírta a MEH, hogy az EMFESZ mutassa be a fogyasztói igényeket és az ellátásukhoz biztosítandó forrásokat.

A cég által benyújtott dokumentumok alapján megállapították, hogy az év végéig a kft.-nek van ellátási koncepciója, illetve megállapodása a források biztosítására, de a jövő januárban kezdődő időszakra sem az ellátási koncepciót, sem a forrásokat biztosító megállapodásokat nem mutatta be.