Vágólapra másolva!
Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáz teljes végfelhasználói átlagárának mintegy 3,9 százalékos emelése szükséges 2010. január 1-től a MEH számításai szerint. A lakossági fogyasztók végfelhasználói ára átlagosan 5,6 százalékkal nőhet, a többi kategóriában csökkenés várható.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 3,9 százalékkal nő 2010. január 1-jétől a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó körben - jelentette be Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján közzétett jelentése szerint "indokolt a rendszerhasználati díjak emelkedése annak ellenére, hogy az engedélyesek költségfedezeti és megtérülési elvárása, valamint a hivatal által figyelembe venni javasolt mértékek között jelentős az eltérés". A MEH összesen 252 milliárd forint árbevétel igényt ismer el 2010-re, ami közel 37 milliárd forinttal kevesebb, mint a benyújtott összes igény.

A MEH közölte, hogy az előzetes számítások szerint az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáz teljes végfelhasználói átlagárának mintegy 3,9 százalékos emelése szükséges 2010. január 1-től. Ezen belül a lakossági fogyasztók (20m3/h-nál kisebb mérővel rendelkező fogyasztók) végfelhasználói árának átlagosan 5,6 százalékos emelkedéséből 4,3 százalékot jelent a földgáz mint termék árának a változása. Ez a földgáz importár növekedésének és a forint/dollár árfolyam alakulásának együttes hatásaként jelentkezik. A további árelemek változása - így a
kiegyenlítő díjelem csökkenése, a rendszerhasználattal és kereskedelmi árréssel összefüggő valamint egyéb díjelemek emelkedése - teszi ki az árváltozás mintegy 1,3 százalékát.

A 20-100m3/h mérővel rendelkező fogyasztók esetében (ide tartoznak jellemzően pl.: óvodák, kórházak, iskolák, közintézmények, társasházak, kisvállalkozások) a végfelhasználói átlagár átlagosan közel 3,6 százalékkal csökken, az elosztás költségének az értékesítési kategóriákba történő pontosabb leosztása miatt. A 100 m3/h feletti teljesítmény lekötés esetében a végfelhasználói átlagár 1,3-2,5 százalékkal csökken.

A 2009. októberi szabályozói hatáskörbe tartozó közel 12 százalékos átlagos végfelhasználói árcsökkenés, az adótörvények változása miatti áfa-növekedés, valamint a 2010. januári áremelkedés együttes hatása alapján (így a 20m3/h-nál kisebb mérővel rendelkező fogyasztók esetében is) a végfelhasználói átlagár még mindig a 2009. júliusi átlagos végfelhasználói átlagár alatt marad - közölte a MEH.

Az egyetemes szolgáltatás végleges árai a szolgáltatók 2009. december 16-ig beérkező árkérelmeinek elbírálása alapján alakulnak ki, ahol már csak a forint/dollár árfolyam változása kerül figyelembevételre.