Alkotmányos az energiacégek különadója

Vágólapra másolva!
Nem alkotmányellenes az energiaellátó cégekre tavaly novemberben kivetett különadó - döntött az Alkotmánybíróság. A testület szerint senkinek sem alkotmányos joga a rá vonatkozó adóterhek változatlansága.
Vágólapra másolva!

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az indítványt, amely az energiaellátókat terhelő különadó alkotmányosságát támadta - közölte az Ab szerdán. A testület hangsúlyozta: senkinek sincs alkotmányos joga az adójogi szabályozás, illetve az ebből fakadó egyes adóterhek változatlanságára.

Az alkotmányosságot vitató, közleményben meg nem nevezett indítványozó szerint az energiaellátókat terhelő adó indokolatlan és jelentős különbséget tesz az adóztatásban, ezen keresztül pedig a versenyképességben is az azonos tevékenységet végző piaci szereplők között. Elsődlegesen azt kifogásolta, hogy az azonos szektorban működő vállalkozások közül a törvény diszkriminatív módon kiemelt egy típust - az energiaellátókat -, és kizárólag ezt tette az új jövedelemadó adóalanyává.

Az alkotmánybírák nem osztották ezt az álláspontot. A támadott szabályozás szempontjából az adó alanyai, az energiaellátók képeznek homogén csoportot, ők vannak összehasonlítható helyzetben. Közöttük azonban a törvény nem alkalmaz semmiféle megkülönböztetést, az adókötelezettségre, az adóalap megállapítására, az adó mértékére, annak bevallására és megfizetésére, valamint elszámolására vonatkozó rendelkezések egyaránt, azonos módon vonatkoznak valamennyi adóalanyra - indokolt az Ab.

Az Országgyűlés 2008. november 10-én fogadta el 190 igen szavazattal, 184 ellenében a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, amelynek alapján 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek.