Alkotmányellenes a családi pótlék adóztatása

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek nyilvánította a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette őket az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatában. A kormányszóvivő szerint a költségvetési hiánycélt a döntés nem érinti.
Vágólapra másolva!

A testület közleménye szerint az a szabály, amely a családi pótlék felett rendelkezési jogot nem szerző szülőnél is jövedelemnek tekinti a családi pótlék felét, sérti az arányos közteherviselés elvét, mert ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik.

Az Ab megállapította ugyanakkor, hogy a házastársak valamennyi jövedelmének összeszámítása és az összes jövedelmük fele-fele arányban történő adóztatása önmagában nem volna alkotmányellenes. A döntés értelmében a családi pótlék címén megszerzett bevételből nem kell jövedelmet megállapítani.

Az Ab döntését az előzte meg, hogy a személyi jövedelemadó törvény szeptembertől hatályos rendelkezései szerint a gyermeket együtt nevelő szülők adóalapjába bele kell számítani a családi pótlék összegének felét-felét - függetlenül attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő kapja. Az Alkotmánybíróság indoklása szerint az a szabály, amely jövedelemnek tekinti a családi pótlék felét annál a szülőnél is, akinek nem folyósítja a juttatást az állam, sérti az arányos közteherviselés elvét. Ugyanis ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik.

Az Ab azt is megállapította, hogy a családi pótlék bevonása az adóalapba sérti a teljesítőképesség szerinti adózás elvét. A most alkotmányellenessé nyilvánított rendelkezések ugyanis azt eredményezhették volna, hogy minél több gyerekről gondoskodik a szülő, jövedelméből annál több adót fizetne.

Az Alkotmánybíróság ezen kívül hétfőn elfogadott határozatában megállapította, hogy alkotmányellenes a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény, ezért azt 2010. december 31-i hatállyal megsemmisítette.

PM: 15 milliárdos kiesést hoz a döntés

A kormány végrehajtja az Alkotmánybíróság személyi jövedelemadó rendszerrel kapcsolatos keddi döntését. Már a munkáltatóknak a decemberi bér adóelőleg megállapításánál nem kell figyelembe venniük a családi pótlékot - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az alkotmánybírósági döntés mind az ez évi, mind a jövő évi költségvetés bevételeire kihatással van.

A döntés az idén várható 1900 milliárd forintot meghaladó személyi jövedelemadó bevételt a PM számításai szerint 4,5 milliárd forinttal mérsékli. A jövőre tervezett 1881 milliárd forint személyi jövedelemadó bevételből az év folyamán 15 milliárd forint kiesést jelent az a jogszabályi változás.

Nincs szükség további intézkedésre

Mivel a két hete elfogadott jövő évi költségvetés jelentős, 206 milliárd forintnak megfelelő tartalékkal rendelkezik, így a Pénzügyminisztérium szerint nem szükséges külön bevételnövelő, vagy kiadáscsökkentő intézkedés az egyensúlyi pálya tartása érdekében.

A döntés által érintett adófizetők a jövő esztendő elején, március 1-től az idei esztendőre elkészített személyi jövedelemadó bevallásukban tudják visszaigényelni túlfizetett adójukat.

Az alkotmánybírósági döntés törvénymódosítás nélkül is végrehajtható. Olyan technikai jellegű jogszabályi kiigazításra lesz csupán szükség, amely az AB által korrigált jogszabályhelyekkel kapcsolatos.