Bejelentette a Ford a kínaivá váló Volvót

Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy a kínai Geely autógyártó veszi meg a Fiordtól a Volvót, feltehetően kétmilliárd dollár körüli összegért. A végleges szerződést csak jövőre írják alá.
Vágólapra másolva!

A Ford bejelentette, hogy minden lényeges kérdésben megállapodott a Geely kínai autógyártóval a Volvo eladásáról. "Mindkét vállalat azt mondta, hogy egy végleges megállapodást írhatnak alá 2010 első negyedévében és a második negyedévben le is zárhatják az adásvételt" - idéz a Wall Street Journal a Ford közleményéből. A finanszírozás és a kormányzati engedélyezés még hátra van. A részesedését ugyan nem kívánja megtartani a Volvóban a Ford, de együttműködésben azért gondolkodnak.

A Bloomberg értesülése szerint március 31-ig írják alá a szerződést, és az eladás június 30-ig zárul le. Részleteket ugyan egyik fél sem árult el, de a hírügynökség úgy tudja, a Geely kétmilliárd dollárt fizet - ez kevesebb mint harmada annak, amit a Ford adott a Volvóért egy évtizeddel korábban. A Reuters 1,8 milliárdos vételárról írt.

A Geely korábban már közölt részleteket a terveiből. Eszerint három új luxusmodellt dobnának piacra négy éven belül. Az ötleteket azonban majdnem keresztülhúzta, hogy a Ford inkább adta volna olcsóbban a Volvót, csak ne kínai partnerrel kelljen tárgyalni, de az érdeklődés csekély maradt, így a kínai gyár lett a vevő.