Elégedett az IMF a magyar gazdaságpolitikával

Vágólapra másolva!
Az IMF ötödik hitelrészletének lehívásához kapcsolódó szakértői jelentés nyugtázza a hitelprogram alapvető céljainak megvalósítását a magyar költségvetés fenntarthatósága terén. A dokumentum ugyanakkor jelzi, hogy a kormánynak készen kell állnia további intézkedések megtételére.
Vágólapra másolva!

Magyarország gazdasági kilátásai szerény mértékben javultak a legutóbbi felülvizsgálat óta, részben az eurózóna kezdődő kilábalását tükrözve - állípítja meg az IMF friss jelentése. A GDP erősen csökken az idén, és várhatóan jövőre tovább zsugorodik. A folyó fizetési mérleg hiánya ugyanakkor gyorsan mérséklődik, az infláció 2010 elejéig valószínűleg nő, majd a jegybank 3 százaléko inflációs célja alá esik.

Az IMF szakértői úgy látják: a kormányzati kiadásokat tartósan csökkentették anélkül, hogy a gazdasági visszaesés súlyosbodjon. A jelentés szerint a szilárd külső pénzügyi feltételek további óvatos kamatcsökkentésekre adnak lehetőséget.

A szakértők úgy ítélik meg, hogy a 2010-es költségvetés hitelesen tükrözi a júniusban elhatározott szerkezeti költségcsökkentéseket, de a szigorú kiadásellenőrzés és a váratlan eseményekre beépített tartalékok alapvető fontosságúak a kockázatkezelés szempontjából.

A büdzsét jelentős makrogazdasági és végrehajtási kockázatok övezik, amelyek között a jelentés megemlíti a játékadó- és nyereségadó-bevétel bizonytalanságát és a közlekedési vállalatok tervezettnél nagyobb támogatását. A felhasznált költségvetési tartalékokon felül azonban még a GDP 0,5 százalékának megfelelő tartalék marad, amely elégségesnek látszik az egyéb kockázatok kezelésére - olvasható a jelentésben.

A valutaalap igazgatósága múlt pénteki ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a feltételeket, és az IMF hitelkeretéből a 796,217 millió euró összegű ötödik hitelrészlet lehívható, ám Magyarország az újabb részletet nem veszi igénybe - közölte a Pénzügyminisztérium.

Magyarország tavaly októberben kötött hitelkeret-megállapodást az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal 20 milliárd euró összegben.