Maximalizálta a hiteleket a kormány

Vágólapra másolva!
Márciustól kormányrendelet maximálja a jelzálog- és gépjárműhitelek mértékét, továbbá hamarosan személyre szabott hitelképességi limit meghatározását írja elő minden kölcsöntípus folyósításához. Devizában kevesebb hitelt lehet majd felvenni, mint forintban.
Vágólapra másolva!

A kormány idei utolsó ülésén döntött a felelős lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletről - közölte a Kormányszővívői Iroda hétfőn. A rendelet célja a közlemény szerint, hogy elősegítse a felelős hitelezést, mérsékelje a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatokat és "viharállóbbá" tegye a magyarországi hitelezési rendszert.

A hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez. A hitelképességi vizsgálat által megállapított hitelezhetőségi limit összegénél nagyobb törlesztőrészletű forintkölcsön nem adható. Euróhitel esetében a limit 80, más devizahitel esetén 60 százaléka a határ.

A rendelet szabályozza az ingatlan-jelzáloghitelek mértékét is: a kihelyezett hitel aránya forinthitelnél a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka, euróhitel esetében 60 százaléka, más devizahitel esetében pedig 45 százaléka lehet.

Az új rendelet értelmében a gépjármű-hitelezés szabályai is változnak. A vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75 százaléka, euróhitelnél ugyanez a mérték 60, egyéb devizánál 45 százalék. Lízingelés esetén 80, 65 és 50 százalék az irányadó ráta.

A rendelet - amely a héten jelenik meg - jelzáloghitelekkel, illetve a gépjármű-hitelezéssel kapcsolatos rendelkezéseit március 1-jétől kell alkalmazni, míg a hitelezhetőségi limittel kapcsolatos szabályozás júniusban lép hatályba.