Aláírták a megállapodást ukrajnai olajtranzitról

Vágólapra másolva!
Megegyeztek a Magyarországot is érintő, a barátság vezetéken ötrénő olajtranzit további feltételeiről. Ukrán hírek szerint az oroszok engedtek a két ország közötti, egy nappal korábban nyilvánosságra került szállítási vitában.
Vágólapra másolva!

Aláírták az orosz olaj ukrajnai tranzitszállításáról szóló megállapodást - jelentette be az Ukrtransznafta ukrán olajvállalat szóvivője kedden Kijevben.

Az ukrán Naftogaz szóvivője azt közölte, hogy Oroszország elfogadta szállítás díjának 30 százalékos emelését. Nem említette, hogy mekkora lesz az új díjtétel, egy kormányzati forrás viszont arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy jövőre tonnánként 6,6 euróba (9,50 dollárba) fog kerülni egy tonna kőolaj továbbszállítása Ukrajnán át. A díjtétel emelése mellett éppen az volt az ukránok követelése, hogy a dollárról térjenek át az euróban való elszámolásra.

A megállapodás szerint az ukrán területen keresztül szállított orosz olaj mennyisége nem lesz kevesebb jövőre, mint 2009-ben volt. A Barátság olajvezetéken nem kevesebb mint 15 millió tonna olajat szállítanak majd.

Oroszország hétfőn kora délután figyelmeztette az Európai Uniót: az Ukrajnával fennálló, a tranzitdíj körüli viták miatt gondok adódhatnak az Ukrajnán át Európába irányuló olajszállításban a Barátság kőolajvezetéken, ami elsősorban Szlovákiát, Csehországot és Magyarországot érintheti.

Hétfőn este azonban az orosz energiaügyi minisztérium már jelezte: létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról.