Kegyelmet kapott a Samsung-vezér - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Kegyelmet kapott Dél-Koreában a Samsung korrpucióért elítélt egykori elnöke, zuhanórepülésbe kezdtek az amerikai légitársaságok részvényei a Wall Streeten, piacra önti a GM a Pontiac- és Saturn-gépkocsikat, jelentős többséggel választották újra Fed-elnökké Bernanke-t. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában megkegyelmezett az elnök a Samsung egykori első emberének, Lee Kun-heenek, akit augusztusban adócsalásban és vesztegetésben találtak bűnösnek - írja a Financial Times (FT).

Az egykori Samsung-vezér kegyelmével kapcsolatban az igazságügyi minisztérium nemzeti érdekekre hivatkozott, Lee ugyanis tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), és Dél-Korea egyike lesz a 2018-as téli játékokra pályázó országoknak. A szöuli kormányzat abban bízik, hogy egy dél-koreai amnesztia a NOB illetékeseit is meggyőzi arról, hogy vissza lehet fogadni a sportdiplomata-üzletembert. Lee a Samsung éléről tavaly áprilisban távozott, a 67 éves vállalatvezető 3 éves börtönbüntetést kapott, öt évre felfüggesztve.

A detroiti járaton felmerült terrorveszély miatt szenvednek az amerikai légitársasági részvények. A Northwestet tulajdonló Delta Air Lines papírja több mint 4 százalékkal lett olcsóbb hétfőn, az American Airlines anyavállalata, az AMR részvényárfolyama pedig cskanem 5 százalékkal ment le egyetlen nap alatt. A United Airlines 3,4 százalékkal értékelődött le, a US Airways Group pedig több mint 6 százalékkal - írja a BBC.

A General Motors azt tervezi, hogy piacra önti Saturn és Pontiac márkájú gépkocsijait - értesült a Wall Street Journal (WSJ). Az amerikai autómamut egy speciális és a vevők szempontjából komoly árelőnyt jelentő konstrukcióval állt elő, aminek az a célja, hogy a cég megszabaduljon a továbbiakban nem gyártott autóktól.

A GM december 23-án írt levelet az autókereskedőknek, amely szerint mindnen egyes Saturnért, illetve Pontiacért 7000 dollárt fizet nekik, amennyiben átveszik a saját maguk által üzemeltett flottákba. A dealerek később eladhatják természetesen az autókat, de csak az eredeti árnál kevesebbért, hisz a gépkocsik ebben az esetben már használtnak minősülnek.

A Bloomberg információi szerint az amerikai szenátorok háromnegyede támogatta a Federal Reserve (Fed) élére újonnan kinevezett Ben S. Bernanke-t. A Bloomberg személyesen keresett meg 53 olyan szenátort, akik nem tagjai a bankbizottságnak (ahol 16-7 volt a szavazatok aránya), és ebből következtetett a fenti arányra.