Vágólapra másolva!
A brüsszeli Európai Bizottság eddig nem emelt kifogást az 5 százalékos távhőáfa ellen, és mivel a pénzügyi tárca szerint jó eséllyel már nem is fog, így január 15-étől ezzel az alacsony kulccsal adózhat a távfűtés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) eddig nem emelt kifogást, így várhatóan január 15-től 5 százalékos kulccsal forgalmi adózik a távhő. A távhőszolgáltatásra 2009. augusztus 1-jétől alkalmazandó 18 százalékos adómérték hatálybalépéséhez hasonlóan az 5 százalékos áfa-mértékkel történő adóztatásának is feltétele az Európai Bizottság jóváhagyása - közölte a Pénzügyminisztérium.

Tavaly ősszel még arról volt szó, hogy január elejétől él majd az 5 százalékos kulcs. A becslések szerint közel 30 ezer forint takarítható meg a távhő áfakulcsának mérséklésével lakásonként évente, a költségvetésben pedig 20 milliárd forintos tételt jelent ez a változtatás. Októberben egy rövid időre veszélybe került az 5 százalékos távhőáfa, Oszkó Péter pénzügyminiszter ugyanis azt közölte, hogy a kórházaknak átcsoportosított pluszforrás bizonytalanná tette a nyáron beígért csökkentést, de ezt egy nappal később korrigálta.

Az EB eddig nem hozott határozatot, ezért a korábbi tapasztalatok alapján a tárca arra számít, hogy a testület határozat meghozatala nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával tekinti hozzájárulását megadottnak. A három hónapos határidő lejártáról szóló PM határozat legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték 2010. január 15-én léphet hatályba.

Az 5 százalékos adómérték alá tartozó távhőszolgáltatások köre egyrészt lefedi a jelenleg 18 százalékos adómérték alá tartozó távhőszolgáltatásokat, másrészt kibővül a villamos energiáról szóló törvény alapján megújuló energiaforrásnak minősülő energiaforráson alapuló hőszolgáltatással.

Az 5 százalékos adómérték várhatóan azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2010. január 15-ére vagy azt követő időpontra esik függetlenül attól, hogy a számlázott díj egyébként milyen elszámolási időszakra vonatkozik.