Kiütötte Kína Németországot az exportlista éléről

Vágólapra másolva!
Kína lett a világ legnagyobb ipari exportőre, az ázsiai ország Németországot előzte meg a legfrissebb adatok alapján.
Vágólapra másolva!

Kína a tavalyi év első tíz hónapjában 957 milliárd dollár értékben exportált termékeket, szemben Németország 917 milliárd dollárjával - derül ki egy genfi kereskedelmi szervezet, a Global Trade Information Services adataiból, amit a Wall Street Journal idézett.

A fenti adatok azt mutatják, hogy Kína letaszította Németországot a világ vezető exportőrének járó trónról, és jó uton halad afelé, hogy Japánt megelőzve a világ második legnagyobb gazdaságává váljon az Egyesült Államok után.

A szakértők szerint az első tíz havi statisztikákból nyugodtan lehet az egész évre következtetni, semmi sem utal arra ugyanis, hogy novemberben vagy decemberben megfordult volna a kereskedelmi trend. Pekingben a jövő héten teszik közzé a tavalyi éves jelentést.

Kína élre törése nem tekinthető meglepetésnek, a kínai export ugyanis jellemzően évi 20 százalékkal nőtt az utóbbi évtizedben. Kína 2007-ben előzte meg Németországot a gazdaság mérete alapján - ez egyrészről a dinamikus növekedésnek volt köszönhető, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Kína lakossága 1,3 milliárd fő, Németországé pedig csupán 83 millió fő.