Vágólapra másolva!
Csökkenéssel indítottak a New York-i tőzsde irányadó mutatói csütörtökön. A munkanélküli segélyekről szóló adat a vártnál jobb lett ugyan, de még így is növekedésről szólt, pedig a piac bízik az állástalanság csökkenésében.
Vágólapra másolva!

Ebben szerepet játszott, hogy a múlt héten nőtt a munkanélküli segélyért először folyamodók száma - csütörtökön közölt adat szerint -, miután az előző két hétben jelentősen csökkent. A befektetőket aggasztja a munkanélküliség alakulása is. Az ezzel kapcsolatos decemberi adatot pénteken ismertetik. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók aránya nagyjából változatlan maradt a január 2.-án végződött héten a tengerentúlon, az érték 1000 fővel 434 ezerre növekedett. Az elmúlt két hétben jelentősen csökkent a munkanélküliek aránya. A Reuters felmérésében elemzők 447 ezer fős értéket jeleztek előre.

A DJIA indexe 0,36 százalékos, a Nasdaq Composite mutató 0,14 százalékos, az S&P 500-as index 0,18 százalékos gyengüléssel kezdett csütörtökön.

Nem mozgatta meg a piacokat a brit kamatdöntés, mivel a vártnak megfelelően tartotta a szintet. A brit jegybank a jelenlegi történelmi mélyponton, fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtökön tartott idei első ülésén, és nem változtatott a gazdaságélénkítő célú pénzinjekció - a kvantitatív enyhítés - jelenleg 200 milliárd fontos (60 ezer milliárd forintos) keretén sem. A Bank of England (BoE) - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja - tavaly március óta tartja fél százalékon a kamatszintet.