Jó pontot kaphatunk a Moody's hitelminősítőtől

Vágólapra másolva!
Negatív kilátása van a magyar adósságnak a Moody's hitelminősítőnél, de a legfrissebb jelentés pozitív fejleményekről számol be, ami miatt feltételezhető, hogy hamarosan felfelé módosul a besorolás.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service jelentése szerint az ideiglenes szakértői kormány pénzügyi stabilizáció terén mutatott vártnál jobb teljesítménye a korábban kiadott (Baa1) minősítés negatív kilátásainak visszavonását eredményezheti.

Dietmar Hornung vezető elemző szerint ugyanakkor bizonytalanságot idézhet elő, hogy a tavaszi választásokon várhatóan komoly győzelmet arató konzervatív erők milyen gazdaságpolitikát folytatnak majd. A Moody's az elmúlt év márciusában adta ki a (Baa1) minősítést negatív kilátásokkal, az ország gyenge pénzügyi helyzetére hivatkozva - írja a Quaestor.

Magyarország az Európai Unió tagországai közül elsőként folyamodott nemzetközi segítségért 2008 októberében, ezt követően a megnyirbált kiadások és a nemzetközi gazdasági helyzet javulása az ország stabilizációját idézte elő.

A költségvetési hiányt a kormányzat a GDP 3,6 százalékára csökkentette 2009-ben, így teljesítheti az IMF-fel és az EU-val kötött megállapodásban rögzített előírásokat. Októberben egy másik minősítő, az S&P negatívról stabilra módosította Magyarország (BBB-) minősítését.

A bejelentést követően a forint erősödött az euróval szemben, az euró árfolyam 270,50 közeli szintekről 269,50 forintig is ereszkedett.