Ecclestone harcba szállt a Saabért

Vágólapra másolva!
A Forma-1 első embere, Bernie Ecclestone beszállt a Saabért folytatott versenybe. Nemrég még úgy tűnt, hogy semmi sem mentheti meg a svéd autógyárat, mivel tulajdonosa, a General Motors nem talált alkalmas vásárlót.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön járt le a határidő, ameddig ajánlatot lehetett tenni a General Motorsnál (GM) a Saab leányvállalatának megvételére. A határidő előtt nem sokkal úgy tűnt, hogy nem lesz megfelelő vastagságú boríték az amerikaiak asztalán, így kénytelenek lettek volna bezárni a gyárat. Egyedül a svéd kormány bízott még a sikerben, az egyik államtitkár legalább két jelentkezőről beszélt.

A Bloomberg értesülése szerint meg is lett a két jelölt. Az egyik a már korábban felmerült holland Spyker sportautógyártó, amely új ajánlattal állt elő, tehát ismét esélyessé vált a Saab megvételére. Az első jelentkezését ugyanis a GM elhárította, mivel nem volt megfelelően nagy a vételi összeg terve, márpedig az amerikaiak vezére szerint "egyszerű" a dolog: csak kellő mennyiségű pénz kérdése az üzlet.

Az igazi meglepetés azonban egy új kandidáló felbukkanása volt, aki nem más, mint a világ legnépszerűbb autósportjának megálmodója és mindenhatónak tartott nagyura, Bernie Ecclestone. Az üzletember a luxemburgi székhelyű Genii Capital befektetési házzal állt össze a Saab megvételére.

"Ez egy jó márka, amit a jelenlegi tulajdonosaik valószínűleg elhanyagoltak" - mondta Ecclestone. "Még nem a miénk, úgyhogy lássuk, hogy mi fog történni." A Bloomberg megkeresésére azonban nem kívánt pénzügyi részleteket felfedni. A Genii megerősítette az a Saab többségi részesedéséért tett közös ajánlatot.

A Genii tervei szerint a korábbi versenyző norvég Koenigsegg üzleti tervét fogják alkalmazni, hogy 2012-re nyereségessé tegyék a céget és évi 105 000 járművet legyenek képesek gyártani. "Ez egy valós lehetőség és meg vagyunk lepve, hogy nem jelentkezett több befektetőjelölt."

A svéd Saab igazgatótanácsa ma tart ülést, amelyen döntenek, hogy újraindítsák-e a termelést a négy hetes leállás után. Haakan Danielsson szerint természetesen az ajánlatokat is megtárgyalják az ülésen.