Újra megszednék magukat az orosz milliárdosok - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Az amerikai autóipar fellegvára az elektromos autókban bízik, a válságban sokat bukó orosz oligarchák Londonban szednék meg magukat, a Fed politikája változatlan maradhat, a Heineken pedig Mexikóban vásárolhat be. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autók lehetnek a detroiti autóshow főszereplői, miután az amerikai autóipar fellegvára az új technológiákkal próbál a felszínen maradni a General Motors és a Chrysler csődvédelme után - írja a BBC.

A legnagyobb amerikai autóipari bemutatón 60 új modellt mutatnak majd be, és az elektromos autókon kívül a kisfogyasztású gépkocsik lehetnek még fókuszban.

Londonban gazdagondának az oroszok

A Financial Times (FT) cikke szerint több ororsz milliárdos oligarcha Londonba készül, de ezúttal nem ottlakási céllal, hanem hogy a neves angol tőzsdén szerezzék vissza a válságban elvesztett vagyonukat.

A lap úgy tudja, hogy a héten Szergej Popov és Andrej Melnicsenko, a legnagyobb orosz szénipari cég, a Suek tulajdonosai banki tanácsadókat kérnek fel, hogy előkészítsék a társaság tőzsdei bevezetését. Az ügylet értéke 9 milliárd dollár lehet.

A Londonba készülök között van a ProfMedia, a Vlagyimir Potanyin által ellenőrzött médiacsoport, és korábban ide készült az Oleg Gyeripaszkához kötődő Ruszal is, amely végül Hongkongot választotta, de ott nem voltak jók a tapasztalatai. Az oroszoknak "szükségük is van" a pénzre: Potanyin vagyona a válság alatt 19,3 milliárd dollárról 2,1 milliárdra csökkent, Popové 6,4 milliárdról 2,4 milliárdra apadt, Melnicsenkó pedig több mint 5 nmilliárd dollárral lett szegényebb.

Mexikóban vásárolhat be a Heineken

A meglepően jó decemberi munkaerőpiaci adatok ellenére sem várható, hogy változik az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikája - írja a Reuters.

A Heineken NV közel jár ahhoz, hogy lezárja a mexikói Femsa sörüzletágát, az ár 7,5 és 8 milliárd dolár között lehet - értesült a Wall Street Journal (WSJ).