Jól járnak a vagyonadó kiskapuival a politikusok

Vágólapra másolva!
A lakóingatlannal nem felszerelt földtulajdonra, a bankbetétre és az értékpapírokra nem vonatkozik a vagyonadó, a lakás bérlőjének és a lízingbevevőnek nem kell fizetni, a szolgálati luxusautó adója pedig nem a használóját terheli - a vezető politikusok szinte mindegyike hasznot húz a vagyonadószabály kiskapuiból. A legvagyonosabb képviselő saját nevén nincs is adózó vagyontárgy, a feltünő villákat építő politikusok azonban sokat fizethetnek.
Vágólapra másolva!

Nem lakóingatlanban tartják a vagyonuk nagy részét, jellemzően nincs saját autójuk, használják a lízingkonstrukciókat és a lakásbérletet - a politikusi vagyonnyilatkozatok alapján ezek azok a legális megoldások, amelyekkel a tehetősebb képviselők és pártvezetők csökkenthetik fizetendő vagyonadójukat.

Feltételezve, hogy az APEH számított értéke jól becsüli az ingatlanok valós értékét, a legtöbbet Kóka Jánosnak kell fizetnie a vezető politikusok közül, de több mint egymillió forint lesz a vagyonadója Bajnai Gordonnak és Oszkó Péternek is. Gyurcsány Ferenc csak a feleségén keresztül fizet, Orbánnak pedig félmilliós csekkel kell számolnia - természetesen ha az Alkotmánybíróság februárra várható döntésében nem semmisíti meg az új adónemről szóló jogszabályt. (A politikusok adózó vagyonáról és fizetési kötelezettségéről cikkünk második oldalán olvashat. Becsléseinket a jelenleg elérhető, 2008-as vagyonnyilatkozatok alapján készítettük.)

Föld, legelő, szántó, telek

A vagyonadóval szembeni egyik fő kritika már a kezdetek óta az, hogy a vagyonos emberek nem lakóingatlanban, luxusautóban, vitorlásban és repülőgépben tartják a pénzüket, így a vagyonadó nem a tényleges vagyont adóztatja. A poltikusok nyilatkozatai alapján van alapja ennek a bírálatnak, elsősorban a föld, a bankbetét, az értékpapír, a cégtulajdon, illetve a pénzügyi konstrukciók használata miatt.

A tehetős képviselők körében elterjedt vagyonforma a földtulajdon, amely lakóingatlan nélkül nem esik a vagyonadó hatálya alá: Orbán Viktor korábbi miniszterelnöknek öt, felcsúti - 889, 1569, 1463, 513 illetve 601 négyzetméteres - telke van, feleségének, Lévai Anikónak pedig 104 hektár föld van a nevén. Bajnai Gordon miniszterelnöknek földje nincs, de mivel tihanyi, 1710 négyzetméteres üdülőtelkén nincs lakóingatlan, így az is adómentes.

A legvagyonosabb magyar képviselőnek, az MSZP-s Kapolyi Lászlónak annyi földje van, hogy a normálisan rendelkezésre álló 3 oldalon túl további 18 oldalt csatolt a vagyonnyilatkozatához, hogy fel tudja sorolni szántóit, legelőit és erdőit - amelyek szintén adómentesek. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöknek nincsenek földjei, Mesterházy Attilának, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének azonban igen: többek között Alsóörsön és Balatonalmádiban is rétekkel rendelkezik. A Nyírbátorban komoly ingatlanvagyonnal rendelkező Veres János, volt pénzügyminiszternek is van szántója, erdője, szőlője és gyümölcsöse is.

Bankbetét, értékpapír, műtárgy

A képviselők másik kedvelt vagyontartási formája a bankbetét és az értékpapír, amelyek szintén vagyonadómentesek. A jelenlegi kormányfőnek csaknem 140 milió forintja van befektetési alapokban, csaknem 30 milliót tart forintszámlán, több mint 40 milliót pedig devizabetétben. Jelentős pénzügyi megtakarításai vannak Oszkó Péter pénzügyminiszternek is, aki befektetési jegyben több mint 5 milliót tart, forintszámláin több mint 56 milliót, devizaszámláin pedig több mint 83 milliót fialtat - vagyonadó fizetése nélkül.

A vagyonos képviselők közül többen is vállalkozásukban tartják vagyonukat. A becslések szerint több milliárd forintos vagyonnal rendelkező Gyurcsány Ferenc fő vagyoneleme a Altus Befektetési Zrt, ahol a részvények 100 százaléka az egykori kormányfő kezében van. A cég értékét nehéz megbecsülni, de az jelzésértékű, hogy a vagyonnyilatkozat alapján Gyurcsány a cégéből 2008-ban 114 millió forintot vett ki osztalékként (ezután természetesen kell adót fizetni, de a vagyon után nem).

Cégek és magánszemélyek

A vagyonadót annak kell fizetnie, aki tulajdonosa az adott ingatlannak vagy járműnek, de akkor is, ha haszonélvezeti joga van felette. Nem kell fizetnie viszont annak, aki bérli vagy lízingeli a vagyontárgyat, ilyenkor a tulajdonosnak kötelessége az adó megfizetése.

Az áfa-visszaigénylés előnye miatt lehetséges olyan eset, amikor a lakóingatlan tulajdonosa egy cég, s az bérletként adja ki a házat a lakónak. Ők most rosszul járnak a vagyonadó bevezetésével, mivel a 30 millió forintig tartó mentesség a cégekre nem vonatkozik.

A vezető politikusok nem tartoznak a nagy műgyűjtők közé, legalábbis az alapján, hogy a vagyonnyilatkozatokban alig páran soroltak fel értékes műtárgyakat, pedig ezekre sem vonatkozik a vagyonadó. A kivételek egyike Bajnai Gordon, aki bútorokat, szőnyegeket és két festményt is feltűntetett a bevallásban. A jogszabály szerint azokat az ingóságokat kell felsorolni, amelyek értéke meghaladja a képviselői alapdíj hatszorosát, ami a 2009-es adatok szerint csaknem 1,4 millió forintot tesz ki.

Gépkocsi és lízing

A vagyonadóól szóló törvény a lakóingatlanokon túl mindenek előtt az értékesebb gépjárműveket adóztatja meg, vagyis a repülőgépeken és helikoptereken túl a nagy teljesítményű autókat és a nagy vitorlázattal, illetve nagy motorral rendelkező hajókat. A politikai vezetőket ezek a tételek az esetek nagy többségében nem érintik - jellemzően ugyanis nincs saját autójuk, és csak keveseknek van vitorlása is (ez utóbbi esetben a kivételhez tartozik az MDF-es Herényi Károly, illetve Simor András, az MNB elnöke).

Nincs autója a bevallás szerint Oszkó Péternek, Dávid Ibolyának, Mesterházy Attilának, Semjén Zsoltnak, Veres Jánosnak (neki csak egy utánfutója van), illetve Lendvai Ildikónak sem. Nem rendelkezik saját gépkocsival Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc sem, de feleségeik nevén van a családi autó: Lévai Anikónak egy Citroen C4 típusú gépkocsija van, Dobrev Klára pedig egy Opel Zafira tulajdonosa. Az Orbán-család autója abban az esetben adóköteles, ha a 2 literes, 130 kw-os verzió áll a családi garázsban, ez plusz 78 ezer forint adót jelenthet, a Gyurcsány-család gépkocsija pedig attól függően adóköteles, hogy milyen altipusról van szó: amennyiben a 147 kw-os, illetve 177 kw-os verzió van a agrázsban, akkor csaknem 90, illetve több mint 130 ezer forintot kell miatta fizetni.

Kóka János szabaddemokrata frakcióvezetőnek nincs autója, de 2008 januárja óta lízingel egy Audi A8 típusú kocsit, ami adómentes, hisz ebben az esetben nem ő számít tulajdonosnak, ezért nem is kell majd utána fizetnie. A tulajdonos a lízingcég, így az könnyen elképzelhető, hogy a lízingdíj emelkedni fog a vagyonadó miatt, vagyis nem egy összegben, hanem részletekben kell majd kifizetni az adót. Több olyan képviselő is van, akiknek gyakorlatilag egyetlen vagyontárgyuk az autójuk: ilyen Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, akinek egy 2006-ban vásárolt Renault-ja van, illetve a parlament elnöke, Katona Béla, akinek lakása ugyan nincs, de rendelkezik egy 2007-ben szerzett Jaguárral.

A legvagyonosabb közvetlenül nem fizet

A vagyonadó szabályozásból következő és a tényleges vagyon közötti különbséget jól mutatja, hogy a leggazdagabb magyar képviselőnek, Kapolyi Lászlónak a vagyonnyilatkozata alapján nincsen adóköteles vagyontárgya, vagyis közvetlenül nem is fizet vagyonadót.

A nyilatkozatában szereplő 272 négyzetméteres XII. kerületi irodaháznak és lakóingatlannak ugyanis nem tulajdonosa, hanem bérlője, s mint ilyen, nem számít adóalanynak. Ebben az esetben azt is figyelmbe kell venni, hogy maga a ház adóköteles (mivel laknak benne), az adót így a ház tulajdonosának meg kell fizetnie. Amennyiben ez a politikushoz kapcsolódó cég, akkor áttételesen Kapolyinak is fizetnie kell, de amennyiben nem, úgy csak a bérleti díjban köszönhet vissza az adó (ugyanide, a XII. kerületi villába van bejelentve Kapolyi fő cége, a System Consulting, amely adózás után több mint 1,6 milliárd forintot fizetett ki a politikusnak 2008-ban).

A társasági lakóingatlan-tulajdonlás előnye jellemzően az áfa-visszaigénylés, a cégek ugyanis vissza tudják igényelni a forgalmi adót, a magánszemélyek pedig nem. A konstrukciónak épp a vagyonadó miatt lett egy hátránya is, hisz míg a természetes személyek esetén 30 millió forintig adómentes az ingatlan, addig cég esetében ez nincs így.