Elkapkodták a magyar szuperkötvényeket

Vágólapra másolva!
Az előzetesen közölt határidő előtt nyolc nappal elfogytak a prémium államkötvények, így azok értékesítését az ÁKK lezárta.
Vágólapra másolva!

Szerdán megszünt a kiemelkedően jó kamatot kínáló, úgynevezett prémium állampapírok értékesítése - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK közlése szerint a tavaly májusi ajánlattételben meghirdetett 40 milliárd forint összegű prémium állampapír a 2009. május 18-tól 2010. január 13-ig terjedő időszak alatt maradéktalanul értékesítésre került, így az ÁKK a korábban megjelölt várható záró időpont, 2010. január 21. helyett már 2010. január 13-án, azaz szerdán lezárta a forgalomba hozatali eljárást.

A névre szóló, dematerializált, három éves értékpapír névértéke 1000 forint volt. Az infláció változásához kötött változó kamatozású államkötvény az infláción felül 6 százalékos prémiumot fizetett.

Lakossági papírról van szó, a prémium kötvényt ugyanis kizárólag devizabelföldi természetes személyek vásárolhatták meg. A papírt lejárat előtt nem lehet visszaváltani, de visszavásárlási árfolyamot folyamatosan jegyez a Magyar Államkincstár, azaz ha valaki meggondolja magát és a futamidő előtt el akarja adni, akkor a Magyar Államkincstár fiókjaiban megteheti ezt.

Az ÁKK már tavaly májusban közölte, hogy fenntartja a jogot arra, hogy az értékesítésre meghirdetett mennyiséget, valamint a forgalomba hozatal zárási időpontját módosítsa - ez utóbbira került most sor.

Egyelőre nem tudni, hogy a kötvénytípust újra beveti-e az ÁKK. Annyit mondtak el, hogy a Prémium Államkötvényről a napokban fognak tájékoztatást adni.