Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter szerint a javuló exportteljesítmény miatt az eddig vártnál jobb éve lehet 2010-ben a magyar gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A kedvezőbb exportkilátásoknak köszönhetően a kormány felülvizsgálja az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését, amely így a 0,6 százalékos visszaesést tartalmazó prognózisnál kedvezőbb lehet - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter Londonban a Reutersnak nyilatkozva kedden. Az első hírek még arról szóltak, hogy a tárcavezető azt mondta, hogy csökkenésről növekedésre változtatja az idei magyar GDP előrejelzését a kormány, de később ezt pontosította Oszkó Péter.

A miniszter elmondta, hogy jelenleg is tart az előrejelzés felülvizsgálata, eredmény február elejére várható. "Magyarország exportpiacain olyan előrejezésbeli változások láthatóak, amelyek esetleg kedvezőbbé tehetik Magyarország kilátásait" - mondta. Ez nem jelent egyértelműen növekedést, legfeljebb kisebb visszaesést.

A magyar gazdaság tavaly 6,7 százalékkal zsugorodott, miközben az Európai Bizottság (EB) friss becslése szerint az Európai Unióban (EU) a gazdasági teljesítmény a 2008-a s 1 százalékos növekedés után 2009-ben 1,8 százalékkal esett. Az idei évre 0,5 százalékos GDP-bövülésre van esély az EU-ban.

Bajnai Gordon kedden Bécsben, egy gazdasági konferencián azt mondta, hogy a válság után az európai átlagot két százalékponttal meghaladó GDP-növekedésre lesz szüksége a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy versenyképes és a befektetők számára vonzó legyen.

A brit Euro Money rendezvényén tartott előadásában Bajnai is azt mondta, hogy Magyarország már túl van a válság nehezén. "Széles körű az egyetértés az elemzők között abban, hogy 2011-12-ben 3,5-4 százalékkal nőhet a magyar GDP. Ehhez a mostani szigorú gazdálkodási pályán kell maradni" - mondta az előadást követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök.