Bajnainál panaszkodtak az eredetiségvizsgálók

Vágólapra másolva!
Tiltakoztak az eredetiségvizsgálók és petíciót adtak át a miniszterelnöknek címkézve. Az új szabályozás szerint az eddigi öt helyett egy cég végezheti a vizsgálatra jogosító tanfolyam szervezését. A szabályban azonban egy 350 000 autós közel 20 000 forintját érintő rész is van.
Vágólapra másolva!

Eredetiségvizsgálattal foglalkozó szakemberek tartottak tiltakozó demonstrációt pénteken a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) épülete előtt; a helyszínen megjelent néhány száz érintett egy, a miniszterelnökhöz címzett petíciót is átadott a hivatal képviselőjének, amelyben az eredetiségvizsgálat év elején életbe lépett jogszabály-változtatásainak visszavonását követelik.

A tiltakozók által kifogásolt kormányrendelet-módosítás szerint 2010 elejétől az eredetiségvizsgálattal foglalkozó vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk a korábban alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

A hatóságok szerint így egyszerűbb és egymásnak megfeleltethető lett a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálat, míg az ötféle vizsgálati metodikát kidolgozó öt vállalkozás szerint a kormány szerződésszegést hajtott végre, amivel több mint 3 ezer munkahelyet sodort veszélybe. Az új vizsgálati módszerre vonatkozó megbízást ugyanis egy új cég kapta meg.

A januártól hatályos szabályok szerint a 2006 előtt vett új autókra akkor is kötelező elvégezni a csaknem 20 ezer forintos eredetiségvizsgálatot, ha az autó származása egyértelmű. A rendelkezés 350 ezer autóst is érinthet, az állam pedig akár 4 milliárd forintot is kereshet a hatósági adategyeztetés hiányán. Erről bővebben itt olvashat.