Milliárd dolláros pert kapott nyakába a Porsche

Vágólapra másolva!
Egy milliárd dollárra perlik a Porschét, elkapkodták a veszélyes görög kötvényeket, tovább hódít az Apple - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A General Motors 246 millió dollárból egy elektromos motorok gyártására alkalmas üzem felépítését tervezi. A tavaly csődbe kerülő vállalat beruházásának nagy részét az állami segélycsomag keretéből fizeti az amerikai autógyár - írja a Reuters.

A GM saját elnökét, Ed Whitacre-t szeretné kinevezni vezérigazgatónak, mivel kevés alkalmas menedzsert találtak - írja a Newsweek. Az üzletember feladata a gyár átszervezése lenne, mivel még mindig alacsony a nyereségessége.

Egy milliárd dollárra perlik a Porschét és két egykori vezető menedzserét. Négy nagy befektetési alap azt sérelmezte, hogy rengeteget buktak azzal, hogy a Porsche megpróbálta felvásárolni a Volkswagent, de végül nem sikerült, sőt végül épp a VW vette meg őket. Az ügy Németország legnagyobb vállalatközi csatája lehet - írja a Financial Times.

A Bank of Japan, az ázsiai szigetország jegybankja 0,1 százalékon tartotta alapkamatát és a defláció elleni lépések fenntartásáról biztosította a piacot - írja a Bloomberg. Japán régóta küzd a gazdaságra veszélyes árszínvonal-csökkenés ellen, ezért olcsó forrásokkal segíti a pénzintézetek hitelkihelyezését.

Az Apple a vártnál jobb eredményről számolt be - írja a Reuters. Az amerikai cég főleg a Mac számítógépekkel aratott nagy sikert főleg Ázsiában és Európában. Érdekes viszont, hogy a korábbi sikertermék, az iPhone eladási adatai elmaradtak a várttól.

Az előzetes adatok alapján a brit gazdaság kikerülhetett a recesszióból. A múlt héten az Egyesült Királyságban csökkenő munkanélküliséget mértek. Nagy-Britannia az utolsó nagy európai ország, amely még szűkülő gazdasággal bírt, miután 6 negyedéven keresztül csökkent a kibocsátás - írja a BBC.

Jelentősen túljegyezték a görög kötvényeket, amelyeket a hétfőn dobtak piacra. Az 5 milliárd euró értékű állampapírokat 20 milliárd értékben kívánták lejegyezni - írja a Wall Street Journal. Görögország hatalmas államadóssággal és költségvetési deficittel küzd, amely miatt az államcsőd réme is felmerült.