Külföldi börtönökkel spórolna Schwarzenegger

Vágólapra másolva!
Mexikóba szervezné ki a jellemzően onnan is érkező illegális bevándorlók börtöneit Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó.
Vágólapra másolva!

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó bejelentette, hogy a nehéz anyagi helyzetbe kerüt állam évi 1 milliárd dollárt is megtakaríthat azzal a tervvel, amely szerint Mexióban építtetnének és üzmeltetnének börtönöket az illegális bevándorlók fogadására - tudósított a San Francisco Chronicle.

Az egykori testépítő egy sacramentói, nyílvános eseményen vetette fel ezt a spórolási lehetőséget. Schwarzenegger szerint mind a börtönök felépítése, mind pedig azok üzemeltetése nagyjából fele annyiba kerülne Mexikóban, mint Kaliforniában. A kormányzó szóvivője szerint a bejelentés nem tekinthető hivatalos tervnek, csak egy ötletnek.

A kaliforniai börtönökben 171 ezer fogoly van, közülük 19 ezer az illegális határátlépő. A legnagyobb amerikai állam évi 8 milliárd dollárt költ a börtönökre.

Schwarzeneggernek nem ez volt az első újszerű ötlete a börtönökkel kapcsolatban, korábban azt mondta, hogy lehetővé kell tenni a magáncégeknek is, hogy ezen a területen is versenyezhessenek az állami társaságokkal. A "börtönpiaci liberalizációtól" szintén több milliárdos megtakarítást vár az állami vezető.

A felvetést sem a fogvatartottak, sem pedig a börtönőrök szervezetei nem támogatják - az előbbiek azért, mert ez olyan lenne, mint ha Kaliforniának lenne egy saját, szeparált szigete Mexikóban, ami nem túl reális, az utóbbiak pedig azért, mert szerintük egy külföldi államot egyszerűen nem lehet arra kötelezni, hogy egy másik ország tövényei ellen vétőket fogva tartson.