Mi változik februártól?

Vágólapra másolva!
Újabb áremelésekre számíthatunk az év második hónapjában a januári változások után. Többet kell fizetni a vasúton és a távolsági buszokon, drágul a BKV-jegyek és -bérletek nagy része is. Februárban jobban érezhető lesz a már bevezetett jövedékiadó-emelés hatása a cigaretták árában, drágább lesz a lottó, és bezárnak az átmeneti oltópontok.
Vágólapra másolva!

A február is tartogat változásokat már elsejétől, miután januárban számos, a mindennapi megélhetést érintő dolog ára változott.

- drágul a vasút és a Volán

A MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkednek .

A minisztérium tájékoztatása szerint a valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben regisztrációs jeggyel utazhatnak. A regisztrációs jegyet a szolgáltatók vezetik be legkésőbb 2010. február végéig.

- többe kerül a BKV-jegy

A budapesti városvezetés javaslatára rábólintott a Fővárosi Közgyűlés, így február 1-jétől átlagosan 4 százalékkal emelkedik a bérletek és a különböző jegyek ára. Egy sima vonaljegy 320 forintra drágul, a felnőtt bérletért pedig 9400 forint helyett 9800 forintot kell majd fizetni. A részleteket itt láthatja.

A fővárosi vezeté eredetileg nem akarta emelni a jegyárakat, tavaly november végén tárgyalt először a közgyűlés a tarifaemelésről, ám akkor egyedül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szavazta meg az előterjesztést, vagyis a testület elutasította azt. A városvezető akkor jelezte, nem terjesztik be újra a testület elé a javaslatot, később azonban közölte: a kormánnyal folytatott keddi tárgyalás felülírta a korábbi döntést, ezért kell emelni a jegyárakat. Bajnai Gordon miniszterelnök ugyanis egyebek mellett azt szabta a BKV jövő évi, 23 milliárd forintos támogatása feltételéül, hogy inflációkövetően emelik a jegyárakat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Drágább lesz a buszozás

- 225 forintra nő a lottószelvény ára

Több mint 10 százalékkal nő a lottózás ára februártól. Az eddigi 200 forint helyett 225 forint lesz az ötös, a hatos és a skandináv lottó részvételi díja, mert emelkedtek a gyártási és működtetési költségek, így például az energia- és alapanyagárak.

Ezzel egyidejűleg a nyeremények is nőnek: az ötös lottó kéttalálatosai 100-150 forinttal, a háromtalálatosok akár 1000 forinttal is felülmúlhatják a jelenleg szokásos nyereményeket.

- fokozatosan megjelennek a drágább cigaretták

Tíz százalékkal drágult január elsejétől a jövedéki adó hatálya alá eső termékek többsége. A cigaretta körülbelül 8 százalékkal drágult a változások hatására, ám az áremelkedés nem volt mindenhol érezhető.

A boltokban felhalmozott készletek ugyanis sok helyen még nem fogytak ki, így még a legtöbb üzletben a régi áron volt kapható a cigarette. A készletek kifutásával párhuzamosan egyre több márka esetében lesz érezhető a drágulás, várhatóan februárban és márciusban kell majd többet fizetni a cigiért.

- késik az autópályadíj emelése

A korábbi tervek szerint februártól emelkedtek volna a az autópályadíjak is. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium azonban kérdésünkre közölte, hogy a technikai átállás miatt legkorábban március elsejétől emelkedhetnek a díjak. Ehhez azonban azonban legkésőbb a jövő hét végéig meg kellene jelennie a kérdést szabályozó miniszteri rendelet módosításának.

Fotó: Vida János [origo]

Egy hónappal csúszik az áremelés a sztrádákon

A bevezetést a minisztérium szerint az ősz óta zajló közigazgatási és politikai egyeztetések késleltetik. A minisztériumi javaslat szerint a különböző kategóriákban 7-8 százalékkal emelkedne az autópályadíj, de a legolcsóbb, négynapos matrica ára jóval nagyobb mértékben, 24 százalékkal drágul.

- képviselők vagyonbevallása

Bár nem áremelés, de februári esemény a vagyonnyilatkozatok megjelenése.

A parlamenti képviselők február 1-jéig kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, amihez csatolniuk kell az egy háztartásban élő házas- vagy élettárs és a gyerekek vagyonnyilatkozatát is. A vagyonnyilatkozatokat az Országgyűlés honlapján teszik közzé. A tavaly leadott vagyonnyilatkozatokról szóló írásunk itt található.

- bezárnak az oltópontok

Február 4-ig lesznek nyitva azok az oltópontok, ahol egyszeri 3000 forint térítés ellenében lehet az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni. Ezt követően csak az ÁNTSZ nemzetközi oltópontjain marad meg ez a lehetőség.