Vágólapra másolva!
Tavaly október és december között 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát mért a KSH, azaz megállt a tavaly nyár óta tartó emelkedés. Ennek ellenére a munkaerő-piaci számok nagyon kedvezőtlen helyzetről tanúskodnak.
Vágólapra másolva!

A múlt év utolsó három hónapjában 10,5 százalékos volt a munkanélküliség, ez megegyezik a szeptember és novemberben vége között mért adattal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A friss adat szerint tehát megtorpant a munkanélküliségi ráta tavaly nyár óta tartó emelkedése, bár jóval meghaladja a bázisidőszakban - 2008 utolsó negyedévében - mért 8 százalékot. A foglalkoztatottak száma tavaly október és december közötti időszakban 3,783 millió volt, szemben az egy évvel korábbi 3,887 millióval.

Több mint 600 ezren kerestek állást

A munkaerőpiacot a KSH-tól eltérő módszertannal figyelő Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tavaly december végén a nyilvántartott álláskeresők száma a decemberi zárónapon 604,6 ezer fő volt, ami novemberhez képest 4,2 százalékos növekedést jelent, 2008 decemberével összevetve pedig 26,7 százalékos emelkedést jelent. Az egy évvel korábbi adat azonban elmarad a novemberben és októberben mért 30,2, illetve 34,1 százalékos emelkedéstől.

Az ÁSZF jelentése rámutat, hogy az álláskeresők számának tavaly november és december között végbement emelkedésében a válság mellett az is szerepet játszott, hogy a szezonális ágazatok munkaerőigénye ilyenkor minden évben mérséklődik. A szezonális hatással korrigált adatok szerint mindössze 1,1 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma decemberben. A kiábrándító számok a válság miatti elbocsátások állnak, az elmúlt egy évben több tízezer ember veszítette el munkáját.

Kiábrándító állapotok szinte mindenütt

Világszerte is nagyon rossz évet zárt a munkaerőpiac, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdán közzétette összefoglalója szerint 2009-ben összesen 27 millió embert bocsátottak el. Ezen belül Észak-Amerikában, Japánban és Nyugat-Európában összesen 12 millióval nőtt az állástalanok száma. Latin-Amerikában és Kelet-Európában egyaránt 4-4 millióval nőtt a munkanélküliek száma, míg Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten viszonylag stabil volt a foglalkoztatási helyzet.

Az ILO tanulmánya rámutat, hogy a rendkívül rossz folyamatok megfordítása érdekében egy globális munkaügyi megállapodásra van szükség. A munkanélküliség növekedésének megakadályozása napjaink legfontosabb feladata, a megoldáshoz olyan politikai elhatározás kell, mint amellyel a válságban tönk szélére kerülő bankokat megsegítették.