Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai piacok teljesítettek a legjobban az egész világon az elmúlt hat hónapban, miután a befektetők figyelme éles fordulattal a fejlett gazdaságok tornyosuló adósságaira terelődött át - írta hétfői helyzetértékelésében a Financial Times, amely szerint Magyarország ma már biztonságosabb befektetési célpont Görögországnál.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap elemzése szerint a kelet-európai piacoknak az adott felhajtóerőt, hogy a térségi kormányok eltökélték magukat a közfinanszírozás rendbetételére, azzal együtt is, hogy ehhez esetenként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét veszik igénybe.

Az olyan euróövezeti tagállamokkal ellentétben, mint Görögország - amelynek kötvénypiaca a múlt héten összeomlott -, a befektetőkre jó benyomást tettek a térség erősebb piacai, például Lengyelország, de azok is - köztük Magyarország és Lettország -, amelyeket az IMF karolt fel - áll a Financial Timesban.

Shahin Vallee, a BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci stratégája azt mondta a lapnak, hogy "a történet a közfinanszírozásról szól ... ha összehasonlítjuk Görögországot és Magyarországot, akkor Magyarország a biztonságosabb tét". Ezt a véleményt pontosan tükrözik a piaci kockázatárazási folyamatok.