Méretes többlet a külkereskedelmi mérlegben

Vágólapra másolva!
Több mint ötszörösére nőtt a külkermérleg többlete egy év alatt, miután a export az importnál kisebb mértékben esett vissza.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma 409,5 millió eurót tett ki, szemben 2008 novemberében elért 77,2 milliós többlettel.

A novemberi eredménynek köszönhetően a múlt év első 11 hónapjában 4,194 milliárd eurós plusz halmozódott fel a mérlegben, míg a bázisidőszakban 238 millió eurós hiány mutatott az egyenleg.

Jelentős visszaesés

A Központi Statisztikai Hivatal kedden megjelent adatsora szerint tavaly novemberben az export az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva 2,7, az importé 1,1 százalékkal emelkedett, a január és november vége közötti időszakban a kivitel 13,4, az import pedig 19,2 százalékkal csökkent éves szinten.

A pozitív mérlegadat ugyan jó hír, ám figyelembe kell venni, hogy jelentős forgalomcsökkenés mellett ment végbe. A többlet elsősorban annak köszönhető, hogy a az import az exportnál nagyobb mértékben esett vissza, mindezek pedig azt jelzik, hogy a magyar gazdaság alkalmazkodik a válságból adódó környezethez.

A magyar gazdaságnak azonban nem jó az importvisszaesés, a fejlődéshez a behozatalra is szükség van, amíg ilyen gyenge az importtevékenység, addig nem várható komolyabb fellendülés.

.