Egyre nagyobb bajban a Toyota - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb bajban van a Toyota a tömeges visszahívások miatt, a Bank of America fiatal bankárokkal bővítené vagyonkezelői csapatát, Paul Volcker egykori Fed-elnök a bankok kockázatos üzleteinek visszaszorításáért küzd, és kísértetként való visszatéréssel fenyegeti a ongresszusi képviselőket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a Toyotát, hogy nem tett meg mindent és nem elég gyorsan cselekedett a gázpedáloknál jelentkezett problémák megoldása és kijavítása érdekében, ami miatt bírságokkal és további visszahívásokkal számolhat - értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap szerint ez azt jelenti, hogy a japán autógyártó márkavisszahívási vesszőfutása még bőven nem ért véget, pedig január végén még úgy tűnt, hogy az amerikai hatóságoknak nincs gondja azzal, ahogy a Toyota kezelte a minőségi bajokat.

A Toyota 6 millió gépkocsit hívot vissza a gázpedálok hibája miatt. A BBC írása szerint a visszahívások összköltsége 2 milliárd dollár lesz. A gyártó szerint a gondok az Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Afrikában eladott gépkocsiknál jelentkeztek, összesen 180 ezer autóról lehet szó.

A Bank of America kétezerrel növeli globális vagyonkezelési üzletágának létszámát jövőre, azaz ennyi fiatal szakembert vesznek fel erre a területre. A Financial Times (FT) értesülései szerint a bankcsoport nem tapasztalt, és így fölöttébb drágán alkalmazható bankárokat keres, hanem fiatal pályakezdőket.

A Reuters összefoglalója szerint Barack Obama gazdasági főtanácsadója, Paul Volcker a kongresszusi képviselőket arra szólította fel, hogy változtassák meg úgy a szabályokat, hogy csökkenjen a bankok kockázatos befektetési tevékenysége. Az egykori jegybankár azt mondta, hogy a lelke kísérteni fogja a törvényhozókat, ha most nem hallgatnak rá, és lecsap a következő bankválság.

Kim Dzsong Il észak koreai vezető megduplázta gyárlátogatásainak számát januárban, ezzel is mutatva, hogy a kommunsta állam fontosnak tartja a válság és az ENSZ-szankciók miatt komoly gondokkal küzdő gazdaság fellendítését - írja a Bloomberg.

A diktátor januárban húsz látogatást tett, ennek fele gazdasági projektekhez kapcsolódott, szemben az egy évvel korábbi időszakkal, amikor négy gyárat látogatott meg az összesen 13 vizitet tevő Kim. A Bloomberg által megszólaltatott szakértők szerint a gyárlátogatáok számának megugrása azt mutatja, hogy a népvezér egyértelműen azt szeretné üzenni az egyre tosszabbul élő lakosságnak, hogy ő mindent megtesz a bajok orvoslása érdekében - az eszközei pedig olyanok, amilyenek.