Családja kapja a haiti exdiktátor vagyonát

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Duvalier egykori haiti diktátor családja legkevesebb 4,6 millió dollárt követelhet vissza svájci bankszámlákról az alpesi ország legfelsőbb bíróságának döntése értelmében. A legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a döntés, amely szerint a lopott pénz jótékonysági intézményekhez került volna.
Vágólapra másolva!

Az egykori diktátor családja kapja a 4,6 millió dollárt érő vagyont, amelyet 15 év alatt halmozott fel Duvalier.

Egy alsóbb szintű bíróság tavaly augusztusban még úgy határozott, hogy a volt korrupt vezető által 1971 és 1986 között ellopott pénzt Haitiban tevékenykedő jótékonysági szervezeteknek kell átutalni. A Duvalier család - az akkori döntés szerint - lényegében bűnszervezetként működött és egy liechtensteini alapítványon keresztül több millió dollárnyi közvagyont irányított át a svájci UBS-nél nyitott számlákra.

A legfelsőbb bíróság azonban megsemmisítette ezt a döntést, arra hivatkozva, hogy 2001-ben - 15 évvel Duvalier bukása után - elévültek az ex-diktátor ellen felhozott vádak. A testület közlése szerint nem örül annak, hogy ilyen döntést kellett hoznia, de a hatályos jogszabályok alapján nem volt más választása. Az ítélet éppen néhány órával a Haitit romba döntő január 12-i földrengés előtt született meg, de csak szerdán hozták nyilvánosságra.

A döntés ellen nincs helye fellebbezésnek, a svájci külügyminisztérium ugyanakkor jelezte, hogy megpróbálja mindaddig zárolva tartani a pénzt, amíg ki nem dolgoz egy új törvényt a "bűnös eredetű" vagyonok kezeléséről. A tárca közleményében hangsúlyozta: a kormány "el akarja kerülni, hogy a svájci pénzügyi központ törvénytelen úton szerzett vagyonok menedékévé váljon".

A "Baby Doc" néven is ismert Duvalier jelenleg franciaországi száműzetésben él, és tagadja az ellene felhozott vádakat. Médiaértesülések szerint a napokban azt kérte, hogy zárolt pénzét fordítsák a földrengés károsultjainak megsegítésére.

A több millió dolláros összeget Svájc mindeddig azért nem volt hajlandó átadni Haitinak, mert a közép-amerikai országban nem emeltek hivatalosan vádat a volt diktátor ellen.