Ausztriát is érdekli az adócsalókat lebuktató DVD

Vágólapra másolva!
Nem lenne akadálya annak, hogy Ausztria is felhasználhassa a német állam által megvásárolni készült, adócsalók számlaadatait tartalmazó bizonyítékot, ha osztrák adóalanyok is vannak az érintettek között. Az osztrák jog megengedné, és a kormányzat is hajlik rá, hogy segítséget kérjen Németországtól.
Vágólapra másolva!

Ausztriát is érdekelné a Németországban eladásra kínált, lopott banki adatokat tartalmazó adathordozó, ha arra lehetne következtetni, hogy osztrák adócsalók adatai is vannak rajta - jelentette szerdán a helyi sajtó.

Ha fennáll ez a helyzet, akkor Németországnak jogsegélyt kell nyújtania Ausztriának - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője a Der Standard című lapnak. Jogászok szerint nem lenne akadálya annak, hogy Ausztria megvásárolja a DVD-t, és hogy felhasználja az adatokat.

A német pénzügyminiszter kedden engedélyt adott a DVD megvásárlására. A lemezt egy informátor ajánlotta fel a német államnak, 2,5 millió euróért. A DVD 1500, svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazza.

Az osztrák jog szerint a DVD megvásárlása nem minősülne orgazdaságnak, mivel az adat nem vagyontárgy. Még abban az esetben is felhasználhatnak bizonyítékokat az osztrák hatóságok, ha azokhoz jogsértő módon jutott hozzá az állam - jelentették ki büntetőjogi szakértők.

2008-ban Németország csaknem 5 millió eurót fizetett egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Rajtuk kívül további, csaknem 500 megrettent adócsaló tanúsított "bűnbánatot", tájékoztatva az adóhatóságot a liechtensteini bankokba menekített pénzéről. Az utólag befizetett, illetve behajtott adó összege csaknem 200 millió euróra rúgott - az adatokért kifizetett összeg tehát busásan megtérült Berlinnek.

A német adócsalókat leleplező liechtensteini CD 170 osztrák nevet is tartalmazott, ezeket a német adóhivatal továbbította a bécsi kollégáknak. A lebukott osztrák adócsalókat hazájukban bíróság elé állították.