Újabb Toyota-pánik - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Két újabb, egymástól független hibalehetőséget vizsgálnak az amerikai és japán hatóságok a Toyota-modellekben; Obama keményebb fellépést ígér Kínával szemben a gyenge jüan ügyében; Görögország példátlanul szoros uniós felügyelet alatt kénytelen végrehajtani stabilizációs programját; pénzmosási ügyek sorozatához segédkeztek a nagy amerikai bankok.
Vágólapra másolva!

Az illetékes amerikai hatóság vizsgálja, hogy a nemrég visszahívott Toyoták problémáit nem a gázadagoló rendszer elektromágneses interferenciája okozza-e - jelentette be az amerikai közlekedési miniszter szerda esti kongresszusi meghallgatásán. Ray LaHood kisebb pánikot okozott a tőzsdéken azzal a mondatával, hogy a hatmillió visszahívott Toyota és Lexus tulajdonosainak nem szabadna használniuk az autójukat, amíg a hibát ki nem javítja a gyártó. Később visszavonta ezt a kijelentését, de közben kiderült, hogy a japán közlekedési minisztérium az új hibrid modell, a Prius esetleges fékhibáját vizsgálja, így a Toyota Motor részvényei zárás előtt nem sokkal majdnem 4 százalékos mínuszban voltak a tokiói tőzsdén. A Wall Street Journalnak nyilatkozó iparági szakértők szerint az ügy a többi japán autómárka imázsát is lerombolhatja.

Az eddiginél sokkal keményebb fellépést ígért Barack Obama amerikai elnök a Kínával kapcsolatos gazdasági kérdésekben - jelentette a Reuters. Obama elsősorban a kínai piac megnyitását és a jüan árfolyamának kiigazítását említette az elérendő célok között. (A Kína által mesterségesen alulértékelt jüan folyamatosan versenyelőnyt biztosít az ottani vállalatoknak a külföldiekkel szemben.) A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, az elnök inkább a hazai közvéleményhez szólt, mintsem Kínához - a korábbi hasonló próbálkozásoknak legalábbis nem volt eredménye.

Görögországnak olyan szigorú uniós felügyeletre kell számítania stabilizációs programja során, mint korábban egyetlen EU-tagállamnak sem - írja a BBC internetes oldala. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa egyúttal eljárást is indított az ország ellen, a hamis költségvetési adatok közlése miatt. A japán nemzeti bank egyik igazgatósági tagja közben arra figyelmeztetett, hogy az ország kormányának okulniuk kell a görögök példájából - számolt be a Bloomberg.

A nagy amerikai bankok, elégtelen pénzmosás elleni szabályaik miatt, akaratlanul számos korrupciós ügyhöz nyújtottak támogatást az elmúlt években - tárta fel egy szerdán, az amerikai szenátus által nyilvánosságra hozott jelentés. A dokumentum egyebek között külföldi politikusok vesztegetési ügyeit ismerteti - írja a New York Times.