Vágólapra másolva!
Egy millió 130 ezer font - átszámítva 390 millió forint - költségtérítést vissza kell fizetniük brit parlamenti képviselőknek. A Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló és jogtanácsos vezetésével készült jelentés szerint 390 képviselőnek kell a kincstárba visszafizetni az összeget, amit az elmúlt több mint öt évben, a második otthonukra, illetve egyéb költségekre hivatkozva vettek fel térítés címén.
Vágólapra másolva!

A költségtérítési botrány tavaly májusban robbant ki, amikor a Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap naponta közölt részleteket arról, hogy milyen jogcímeken kértek és kaptak térítést a közpénzekből a képviselők.

A jelentés közzététel után néhány parlamenti képviselő azt állította, hogy felületes volt az a mód, ahogy Sir Thomas elkészítette a kimutatást, és feltehetőleg 180 ezer fonttal kevesebb lesz az összeg, miután többen kifogást fognak emelni. Sir Thomas azt mondta csütörtökön, hogy a jelenlegi költségtérítési rendszer "drága, alapvetően hibás, a szabályok homályosak, ennél fogva az igénylő képviselőtől függ, hogy elfogadhatónak ítélik-e az igényét".

A képviselőknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amely szerint "az igényelt összeg teljesen, kizárólagosan és elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy képviselőként elvégezzem feladataimat úgy, hogy közben egész éjszakára távol vagyok egyetlen vagy elsődleges otthonomtól". Sir Thomas jelentése szerint sem belső, sem külső könyvvizsgáló nem állt eddig a képviselők által aláírt nyilatkozat mögött", vagyis a parlament kockázat nélkül írhatták alá a dokumentumot.

A tavaly kirobbant botrány egyik leghökkentőbb esetei között volt, hogy egy képviselő a kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költségét kérte vissza. Egy másik helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás miatt igényelt közpénzt. Visszatérítésre nyújtottak be igényt ajándéknak szánt plüssmackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop után is.

A botrány eddigi legmagasabb rangú áldozata Jacqui Smith volt belügyminiszter, akiről - még a tavalyi Telegraph-sorozat előtt - kiderült, hogy egy kábeltévé-előfizetési visszaigénylésében szerepelt több fizetős pornófilm megtekintésének díja is, bár a filmeket nem ő, hanem távollétében a férje nézte meg. Az ügy kipattanása után nem sokkal a belügyminiszter lemondott. A skandalum elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is. Köztük Gordon Brown miniszterelnököt, akinek csaknem 12 és fél ezer fontot kellett visszautalnia a kincstárba indokolatlan költségtérítés miatt.

Sir Thomas jelentés szerint 2009 áprilisa óta már 800 ezer fontot visszafizettek érintett képviselők, vagyis a visszafizetés a botrány sajtótálalása előtt egy hónappal elkezdődött. Eddig 75 jelenlegi és volt képviselő emelt kifogást Sir Thomas ajánlásai ellen, és 44 esetben vagy csökkentették az összeget, vagy eltörölték.