Vágólapra másolva!
Rekordméretű luxusjacht terveit mutatta be az egyik belga hajógyártó, a jacht teljes felszereltséggel akár csaknem 180 milliárd forintba is kerülhet - már ha lesz rá vevő.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság a jachtépítő üzletnek sem tett jót, az egyik gyártó mégis a napokban mutatta be rekordnagyságú luxushajójának terveit - derül ki a CNN Money összeállításából.

Az amerikai portál szerint a belgiumi központtal működő Emocean Yacht Design a minap hozta nyílvánosságra annak az extravagáns jachtnak a terveit, amely amennyiben megépül, akkor a világ legnagyobbja lesz a maga nemében.

A Project 1000-es néven futó hajó méretei lenyűgözőnek ígérkeznek, a tervekben ugyanis egy 656 láb (200 méter) hosszú jacht szerepel - ez 99 lábbal hosszabb a jelenlegi rekordernél, az Eclipse-nél. Az Eclipse a világ legnagyobb magánjachtja, becslések szerint 350 millió dollárt érhet, tulajdonosa pedig a Londonban élő orosz milliárdos, Roman Abramovics. A Project 1000-es ára ezzel szemben 500-900 millió dollár lesz, azaz a drágább verzió csanem 180 milliárd forintot kóstálhat, de az olcsóbb is mintegy 100 milliárdba kerül majd.

A tervek szerint a megajachtban helyet kap majd egy 100 láb hosszú medence, egy egégszségügyi központ, két csaknem száz lábas kishajó, illetve egy helikopterleszálló. A szórakozásnak is lesz tere, a jachton ugyanis lesz nightclub, kaszinó és mozi is.

Forrás: Project 1000

Futurisztikus design és luxus 180 milliárd forintért

A jachton 45-en utazhatnak majd, ennyi személynek lesz ugyanis szobája, közülük tizen VIP-lakosztályban lakhatnak - persze mindez a 70 fős legénységen túl. A hajó maximális sebessége 28 csomó lesz, utazási sebessége pedig 20 csomó, ami egy ekkora hajó esetében viszonylag magas sebességet jelent.

A hajó egyelőre tervezési fázisban van, és mivel a gazdasági válságnak még nincs vége, így könnyen lehet, hogy a vízrebocsátás is késni fog. Az Emocean szerint ha valaki ma megrendelné a hajót, akkor is legalább négy évet kellene rá várnia. A cég elismeri, hogy most nem a legjobbak a körülmények egy ilyen megajacht piacra dobásához, de a cég úgy látja: vannak olyan tehetős hajótulajdonosok, akik csak az alkalomra várnak, hogy új darabbal bővüljön magánflottájuk.