Meglökte a dollárt az amerikai jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Ben Bernanke megismételte, hogy az alacsony kamatrátákat hosszabb ideig tarthatják fenn; a történeti mélyponton lévő kamatok emelése a gazdasági kilátásoktól függ. Amennyiben azok lehetővé teszik a kamatemelést, a Fed nem habozik, de az emelés konkrét eszközeit tekintve is rugalmasságot ígért az amerikai jegybank.
Vágólapra másolva!

Az irányadó kamatráta hivatalos célértékét még nem jelölték ki. Bernanke a szigorítás egy lehetséges módját már bemutatta: a kilépési stratégiát a kereskedelmi bankoknak nyújtott jegybanki kölcsönök után fizetett diszkont kamatráta emelésével kezdhetik.

Az időjárás miatt a Fed-elnök mai szenátusi meghallgatását törölték az úgynevezett kilépési stratégiákról, de az előre megírt beszéd szövegét közzétette a Fed.

A Fed elnökének szavai meglódították a dollárárfolyamot, a euró/dollár kurzus 1,3740 körüli szintről 1,3690 alá is benézett. A forint euróhoz mért árfolyamát is hatással volt Bernanke belejentése: a közös európai deviza jegyzése a 270 forint alatti szintekről 271,50-271,60 forint közelébe kapaszkodott. A dollár jegyzése ezzel párhuzamosan 1 forinttal 183,50 forintra változott.