Bulgária szívesen segítene a szenvedő eurón

Vágólapra másolva!
A bolgár pénzügyminiszter szerint az eurózóna csak nyerhet a balkáni ország csatlakozásával.
Vágólapra másolva!

Bulgária pénzügyminisztere, Szimeon Gyankov szerint a balkáni ország érezhetően javíthatná az euró stabilitását, hisz az egész Európai Unióban (EU) Szófia költségvetési számai voltak tavaly a legjobbak.

A Novinite hírportál tudósítása szerint az egykori világbanki közgazdász úgy véli: a közös uniós pénz stabil, de a Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában tapasztalható nagy deficitek miatt nő az euróra nehezedő nyomás.

"Ez is azt jelzi, hogy a Bulgáriában látható alacsony hiány és szigorú fiskális politika jó döntések voltak" - fejtette ki a miniszter, aki aztuán nyilatkozott, hogy olyan vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint a görög-bolgár határblokád kikezdheti akár az eurót is. A két ország határán görög farmerek zárták le a határátkelőhelyeket a héten.

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetözi Valutaalap (IMF) a jövő héten érkezik Bulgáriába, ahol többek között arról is szó lesz, hogy készen áll-e a balkáni ország az euró előszobájának tekintett ERM-2 rendszerhez való csatlakozásra.

Bulgária a terve szerint 2013-ban csatlakozna az eurózónához, és Gyankov szerint itt az idő az uniós árfolyamrendszer átvételére. Szófia már tavaly is azt tervezte, hogy belp az ERM-2 rendszerbe, de végül olyan döntés született, miszerint meg kell várni a többi tagállam konvergencia programjának leadását.

Bulgária tavaly az EU legkisebb hiányát hozta össze és az előrejelzések szerint jövőre csak a bolgár költségvetés lesz egyensúlyban a 27 tagállami büdzsé közül.