Bocsánatot kért Kim Dzsong Il az elrontott pénzreformért

Vágólapra másolva!
Egy dél-koreai lap úgy tudja, maga Kim Dzsong Il, Észak-Korea legfőbb vezetője kért bocsánatot népétől az áruhiányt és áremelkedéseket előidéző pénzreform miatt. A közvetlen felelőst már korábban leváltotta a párt.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan bocsánatot kért a félresikerült pénzreformért Észak-Korea vezetője - állítja a Csoszun Ilbo nevű dél-koreai lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A sztálinista országban ritkán látható gesztusra az újság szerint kormányilletékesek és egy falu lakóinak phenjani találkozóján került sor. Kim Dzsong Il a találkozón felolvasta nyilatkozatát, amelyben "őszintén bocsánatot kért" azért, hogy kormánya megfelelő előkészítés nélkül vágott bele a reformba, és ezzel "nagy fájdalmat" okozott népének. Állítólag azt is megígérte, hogy újra lehet majd külföldi valutával fizetni.

A dél-koreai hírszerzés és a szöuli újraegyesítési minisztérium nem tudta megerősíteni a lap értesüléseit.

A phenjani vezetés tavaly novemberben újraértékelte az ország valutáját, a fizetőeszközt 1:100 arányban denominálta. Az intézkedés deklarált célja a feketekereskedelem letörése volt, a kötelező beváltás révén megfosztva tőkéjüktől az árucsempészeket, de a "reform" áruhiányhoz és áremelkedéshez vezetett, és állítólag zavargások törtek ki az országban.

Azóta már leváltották a Koreai Munkapárt pénzügyi és tervezési osztályának vezetőjét, aki az újraértékelés végrehajtásáért felelős volt.