Közel a globális banki adó - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Akár júniusban megállapodhat a G20 tagjai a globális banki adó bevezetéséről; Görögország megmentése az EU-tagállamok saját és az IMF forrásaiból is történhet; olajárrobbanás valószínű a válság lecsengése után; újabb hitelkrízis várható az Egyesült Államokban; Ben Bernanke még vár a Fed kivonulásának bejelentésével.
Vágólapra másolva!

Több verzió közül választhatnak a Görögország megsegítésének módjáról csütörtökön tárgyaló uniós vezetők - írja a Reuters. A hírügynökség szerint a tagállamok vásárolhatnak görög államkötvényeket, az eurózóna közösen is kibocsáthat kötvényeket, és kölcsönözhet az országnak az Európai Befektetési Bank. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy előrehozzák a görögöknek az EU strukturális alapjából 2013-ig járó pénzek kifizetését, végső esetben pedig kérhetik az IMF segítségét is.

Hamarosan megállapodhatnak a globális banki adó bevezetéséről a világ vezetői gazdaságainak vezetői - idézi a Financial Times Gordon Brown angol miniszterelnököt. Brown szerint a bevezetésről akár már a júniusi, kanadai G20-csúcson megegyezés születhet.

A gazdasági válság csak késleltette, de nem csökkentette annak veszélyét, hogy sokkszerű emelkedés következzen be az olajárakban - írja az Independent egy energiapiaci elemző központ tanulmányára hivatkozva. A dolgozat szerint öt éven belül várható a fejlődő országok keresletének megugrása miatti drasztikus olajdrágulás.

Kereskededlmi ingatlanokra felvett hitelek bedőlése fenyegeti a következő néhány évben az amerikai gazdaságot, a hullám újabb közepes nagyságú bankok tönkremenését eredményezheti - figyelmeztet az amerikai kongresszusnak a bankmentő csomagot felügyelő szakértői bizottságának jelentése, amelyet a MarketWatch ismertet.

Nem jelölte meg az időpontot Ben Bernanke, a Fed elnöke, amikor az amerikai központi bank elkezdi kivonni a gazdaságból az elmúlt időszakban belepumpált pénzt - olvasható a CNN internetes oldalán. Az intézkedési terv elkezdésének ígérete azonban elég volt ahhoz, hogy szerdán essenek az árfolyamok a New York-i tőzsdén.